Zwerfinator Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga stappen naar de rechter om 'knalplastic' zoals knetterballen te laten verbieden door de rechter. Voorafgaand daaraan zijn ze al een publiekscampagne begonnen.
Volgens Groot en Tinga is na de aanpassing van de vuurwerkwet vijf jaar geleden een de verkoop van licht vuurwerk in opmars gekomen. Een toenemende variatie in soorten en typen vuurwerk waar ook veelal plastic in wordt toegepast. Vuurwerk dat inmiddels ook door supermarkten en bouwmarkten verkocht mag worden en niet alleen rond oud en nieuw, maar het gehele jaar door. Als gevolg daarvan worden de restanten van dit ‘knalplastic’ het gehele jaar door gevonden in parken, bermen en sloten.
Een uiterst vervuilend product is volgens de zwerfafvalactivisten de knetterbal. Knetterballen zijn plastic balletjes van knikker- tot pingpongbal grootte, gevuld met kruit en met een lontje eraan. Het is bedoeld om buiten af te steken, op de grond te gooien waarna het plastic balletje met een paar knallen uiteenspat. Knalplastic dat in de praktijk en naar de aard van het gebruik nauwelijks wordt opgeruimd.
Via de publiekscampagne ‘Operatie #Knetterbal’ willen Groot en Tinga ‘letterlijk wegwerpplastic’ – zoals plastic confetti en waterballonnen – verboden krijgen. Ze zijn begonnen met de aanpak van de knetterbal omdat hierbij het bewijs dat het slecht is voor het milieu overduidelijk is. Groot is het afgelopen jaar begonnen om met een groep vrijwilligers op straat achtergelaten knetterballen te fotograferen. Zij legden al 30.000 achtergelaten knetterballen vast. Tinga vroeg de Rechten Faculteit Leiden een juridische vordering tot een verbod voor te bereiden. Na de publiekscampange, die tot 31 januari duurt, stapt Tinga naar de rechter om een verbod af te dwingen. Hij verwacht in het voorjaar van 2020 al een uitspraak.
In de tussentijd blijft Groot foto’s maken en benadert Tinga bedrijven die de knetterballen verkopen. Dat laatste niet zonder succes: Hema heeft de ballen per direct uit de schappen gehaald. Daarna besloten Albert Heijn, Gamma, Karwei, Vomar, Action, Blokker en Big Bazar ook om in ieder geval de losse verkoop van de ballen te stoppen.
In de Tweede Kamer is de actie opgepikt door Tweede Kamerlid voor GroenLinks Suzanne Kröger. Zij kondigde afgelopen maand al een knalplasticmotie aan die direct door minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen werd overgenomen.