Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 oktober 2020

Veolia vergaart belang in Suez en bevestigt overnameplannen

Alle weerstand van Suez ten spijt - Veolia heeft 29,9 procent van de aandelen in Suez overgenomen van Engie. Het bedrijf bevestigt de concurrent uiteindelijk volledig over te willen nemen, maar Suez geeft zich niet zomaar gewonnen.

Veolia kondigde vorige week aan haar bod op de aandelen te verhogen. Nu bevestigt het milieuconcern dat Engie op dat verhoogde bod is ingegaan. Veolia betaalt 18 euro per aandeel, wat neerkomt op ruim 3,4 miljard euro in totaal. Het originele bod van eind augustus bedroeg nog 15,50 euro per aandeel. Volgens Veolia betekent het nieuwe bod een opslag van 75 procent op de prijs van eind juli. Het bedrag wordt direct contact betaald, wat de weg vrijmaakt voor een openbaar overnamebod voor de resterende aandelen in Suez. Daarvoor wil het bedrijf ook 18 euro per aandeel betalen - eventuele aanpassingen door verkopen of andere veranderingen voorbehouden.

Veolia belooft verder dat alle Suez-banen in Frankrijk gehandhaafd blijven. Dat geldt ook voor de wateractiviteiten van Suez, die in het kader van de concurrentievrijheid verkocht worden aan het Franse bedrijf Meridiam. Engie geeft dan ook aan dat niet alleen de verhoogde prijs, maar ook de toezeggingen van Veolia de doorslag gaven om het bod te accepteren.

'Wereldkampioen'

Veolia spreekt van de eerste stap in de creatie van een 'wereldkampioen van de ecologische transitie' in Frankrijk. "Dit is een prachtige kans voor de werknemers, klanten en aandeelhouders van beide bedrijven, en het is een project dat goed is voor Frankrijk en de planeet", zegt Veolia-CEO Antoine Frérot.

Blijven vechten

Het bod op de resterende aandelen zal niet gelanceerd worden tot Veolia en Suez het eens zijn geworden over de overname, belooft Veolia. Daarvoor wil het bedrijf vandaag (6 oktober) weer in gesprek treden.

Gezien de weerstand die Suez tot nu toe geleverd heeft tegen de overname, zal het best een tijdje kunnen duren voor die overeenstemming er is. Zondag stelde Suez nog met Ardian in zee te willen, en niet met Veolia. In een reactie op de overname van de aandelen van Engie stelt Suez "kennis te nemen van de overname", die volgens het bedrijf op vijandige wijze heeft plaatsgevonden, onder ongekende en onregelmatige omstandigheden. Suez bevestigt dat zij "alle beschikbare middelen" zal aanwenden om de belangen van haar werknemers, haar klanten en al haar stakeholders te beschermen, in het bijzonder om een gelijke en eerlijke behandeling van al haar aandeelhouders te garanderen en een sluipende overname of de facto controle te vermijden.

Het algemene bod zal op zijn laatst komen wanneer de instemming van de nodige instanties bemachtigd is, met name op het gebied van concurrentie. Veolia verwacht dat dit 12 tot 18 maanden zal duren, maar benadrukt ook nadrukkelijk het recht te reserveren voor die tijd al een bod uit te brengen.