Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 15 december 2020

Afvalsector opnieuw aangemerkt als 'vitaal'

Het inzamelen, vervoeren, recyclen en verwerken van afval wordt net als tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar ook nu weer als vitaal aangemerkt door de rijksoverheid.

Drukte bij een milieustraat in Apeldoorn als gevolg van de coronacrisis.
Foto: Circulus-Berkel

Concreet betekent dit dat ouders of verzorgenden die werken met afval een beroep kunnen blijven doen op kinderopvang zolang kinderdagverblijven en scholen zijn gesloten. Het is belangrijk dat het werk in de afvalsector gewoon door kan gaan, zodat afval zich niet opstapelt bij ontdoeners, of erger nog: op straat.

De Vereniging Afvalbedrijven en NVRD laten in hun reacties op het nieuws weten dat hun leden de benodigde maatregelen zullen treffen om medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus en om de continuïteit van het werk te garanderen. Daarbij zijn de overheidsmaatregelen en het door werknemers-, werkgevers- en brancheorganisaties in het voorjaar opgestelde werkprotocol leidend.

Met het (extra) verzuim in het afvalbeheer leek het in het derde kwartaal van 2020 overigens relatief mee te vallen. Het CBS meldde gisteren op basis van voorlopige cijfers dat het verzuim op 5,3 procent uitkwam. Dat is evenhoog als in dezelfde periode een jaar eerder. In de bedrijfstak ‘Waterbedrijven en afvalbeheer’ ligt het verzuim wel relatief hoog. Alleen in de gezondheidszorg en industrie kwam het verzuim het afgelopen kwartaal hoger uit.

Hoewel het werk in de afvalsector zo goed en zo kwaad als het kan door zal gaan tijdens de lockdown, zal deze naar verwachting een grote impact hebben. Net als tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar zal de stroom afval uit huishoudens stevig toenemen, terwijl de hoeveelheid bedrijfsafval (uit kantoren en horeca, maar nu ook uit winkels) sterk zal dalen. Naar verwachting gaan mensen bovendien veel meer online shoppen wat onder andere zal leiden tot veel meer oud papier en karton.

Op milieustraten zou het, net als in het voorjaar, ook wel weer eens een drukker kunnen worden. Twente Milieu roept inwoners daarom vandaag al op om alleen naar milieustraten te komen als dat echt noodzakelijk is. Het verkeer wordt er gereguleerd wat tot lange wachtrijen kan leiden, aldus het publieke afvalbedrijf.