Categorie: Producten | Gepubliceerd: 24 december 2020

Goed composteerbare koffiepads en theezakjes dichterbij

De Green Deal composteerbare koffiepads en theezakjes zit in de afrondende fase. Dat meldt branchevereniging Koffie & Thee Nederland.

Afgelopen zomer kondigde Koffie & Thee Nederland aan dat bedrijven in de koffie- en theesector een Green Deal-traject zijn gestart om gezamenlijk over te stappen op composteerbare koffiepads en theezakjes zodat deze meekunnen in het gft. De Green Deal wordt gesloten samen Rijkswaterstaat, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, afvalverwerkers en andere partijen. In potentie kan het overschakelen naar composteerbare koffiepads en theezakjes leiden tot ongeveer 88 miljoen kilo extra compost op jaarbasis.

Het doel was om de Green Deal per januari 2021 officieel te laten ingaan. Echter vergt de afstemming met het ministerie de nodig tijd, laat Koffie & Thee Nederland weten. Daarom vindt de ondertekening naar verwachting plaats in februari of maart 2021. Inhoudelijk zijn alle partijen in ieder geval akkoord én zijn de ondertekenende bedrijven al gestart met het in gang zetten van de acties die aan de Green Deal zijn gekoppeld. Het gaat in deze afrondende fase vooral om procedurele afhandelingen.

Composteerbare koffiecapsules worden overigens niet meegenomen in de Green Deal, omdat het overgrote deel van deze capsules nog onvoldoende composteert in Nederlandse composteerinstallaties. Koffie & Thee Nederland doet samen met haar leden actief onderzoek naar oplossingen op zowel nationaal als Europees niveau voor het beter recyclebaar maken van de verschillende soorten koffiecapsules.

Gerelateerde artikelen