Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 01 februari 2021

Renewi-CEO hekelt "ad-hocbeslissingen" in CE-beleid

Renewi-voorman Otto de Bont kijkt terug op een "sterk" resultaat van het derde kwartaal van Renewi's gebroken boekjaar. Naar de toekomst toe mist hij duidelijkheid in de overheidsplannen om een circulaire economie te realiseren.

Otto de Bont, ceo Renewi
Foto: Igor Roelofsen

In een handelsupdate heeft Renewi de resultaten bekend gemaakt over het derde kwartaal, dat liep van 1 oktober 2020 tot 31 december 2020. CEO Otto de Bont is tevreden over wat hij een heel sterk derde kwartaal noemt: “Bij de halfjaarresultaten hebben we onze verwachtingen voor het hele boekjaar naar boven bijgesteld en we zien nu dat we ondanks de zware lockdowns daar aan vast kunnen houden.” Er waren goede resultaten in de divisie Bedrijfsafval waarmee tijdelijke vertragingen in de toename van ATM-volumes werden gecompenseerd. Evenals de Mineralz- en Waterdivisie werd in de divisie Specialties veelal naar verwachting gepresteerd. Renewi heeft de vooruitzichten voor het einde van het boekjaar niet bijgesteld. Wel denkt de afvalverwerker dat de snelheid en de omvang van het economisch herstel van invloed zullen zijn op het bedrijf. Renewi verwacht daarbij te kunnen profiteren van een steeds grotere behoefte aan hergebruik.

Prestaties divisies

Net als bij de vorige handelsupdate compenseerden in de divisie Bedrijfsafval sterke volumes in bouw en grof huishoudelijk afval de afname van afvalvolumes uit horeca en winkels. Wel vielen de volumes marginaal terug doordat in november nieuwe lockdowns werden geïntroduceerd, waarbij de algehele impact op de volumes in december minder dan de helft was van die van de eerste lockdown in maart en april 2020. De volumes in Nederland waren 98 procent van vorig jaar in het derde kwartaal versus 97 procent in het tweede kwartaal en 94 procent in het eerste kwartaal. In België waren deze volumes respectievelijk 92, 91 en 76 procent. Kostenacties blijven aan de gang en de prijzen voor recyclaat waren hoger dan verwacht in het derde kwartaal, met name voor papier.

In de Mineralz & Water Divisie zal de toename van de productie van behandeling van thermische grond in het laatste kwartaal waarschijnlijk lager zijn dan oorspronkelijk gepland. Het bedrijf wacht hier onder meer nog op meer afzetmogelijkheden voor de thermisch gereinigde grond (TGG). De Bont licht toe: “Rijkswaterstaat, een van de grootste klanten, is nog steeds enorm terughoudend in de toepassing van deze grond bij de aanleg van bijvoorbeeld dijken of wegen ondanks dat wij al driekwart jaar geleden met ILT afspraken hebben gemaakt over hoe schoon schone grond moet zijn en we naar deze norm produceren. Hoewel bij particuliere projecten deze afzet al op gang is, schiet het bij de overheid dus nog niet zo op.”
Verder presteerde de divisie Specialities ook in lijn met de verwachtingen.

Circulaire economie

Vandaag begint in Nederland de Week van de Circulaire Economie. De ambitie van de overheid ligt op dit gebied hoog, vindt De Bont “maar het kan nog wel wat beter als het gaat om het concreet vertalen van die ambitie naar maatregelen die de industrie of de overheid zelf zouden moeten volgen. Zorgen voor meer vraag naar secundaire materialen is daarbij van groot belang, anders wordt het lastig om de doelstelling voor 2030 – de helft minder grondstoffengebruik – te halen.” Een maatregel kan zijn een doelstelling zetten voor de toepassing van gerecycled materiaal, zoals nu met plastic gebeurt, maar handiger volgens De Bont is het belonen van bedrijven voor de toepassing van secundair materiaal waardoor zij indirect CO2 besparen.

Verder vindt hij dat er veel onduidelijkheid is over hoe het traject naar een circulaire economie er beleidsmatig de komende tien jaar uit gaat zien. Hij geeft een voorbeeld. “Wij pleiten ervoor dat verbranden en storten duurder wordt, zodat er meer ruimte ontstaat voor de recycling van afvalstromen die nu nog niet economisch rendabel zijn. Maar ook op dat punt ligt er geen plan van de overheid waardoor wij kunnen anticiperen op de toekomst. Er worden ad-hocbeslissingen genomen die soms pas een half jaar van te voren bekend gemaakt worden, maar hoe dat traject eruit ziet over lange termijn is niet duidelijk.”

Overheidsingrijpen om de markt voor secundaire grondstoffen te stimuleren is volgens hem noodzakelijk zolang bij het primaire product de milieu-impact niet inbegrepen is. Naast het belonen van bedrijven voor de toepassing van secundair materiaal en het belasten van storten en verbranden vindt De Bont, met verwijzing naar Rijkswaterstaat, dat de overheid dus ook zelf het goede voorbeeld moet geven bij het circulaire inkopen “en niet de laatste in de rij zijn die hierin meegaat.”

Beurs

Het is een jaar geleden dat Renewi een beursnotering in Amsterdam kreeg. Vandaag (maandag 1 februari) staat het aandeel Renewi aan de beurs op 47 eurocent. Dat is beduidend hoger dan de 25 eurocent van de afgelopen periode, maar niet veel hoger dan waar Renewi een jaar geleden mee begon (43 eurocent). Volgens de CEO weerspiegelen deze noteringen de impact van de coronacrisis en de onzekerheid die deze met zich meebrengt. “Als duidelijk wordt - wat we bij de halfjaarresultaten ook al lieten zien - dat we goed mee navigeren in deze tijden, dan verwacht ik dat de koers verder zal stijgen.”

De bedoeling van de beursgang vorig jaar was om meer continentaal Europese investeerders aan te trekken. Dat lukt aardig goed, vertelt De Bont. “Bovendien als we kijken naar de volumes die gaan over Amsterdam en over London, dan gaat de laatste maanden een derde van de volumes over Amsterdam. En dat vinden we zelf best goed omdat we geen nieuw kapitaal in Amsterdam hebben neergezet.” De verwachting is dat die trend nog doorzet.

De netto kernschuld van Renewi bedroeg eind december 323 miljoen euro, wat neerkomt op een daling van 58 miljoen euro sinds 30 september 2020. Renewi laat verder weten dat de hefboomratio teruggebracht is tot 2,2x op 31 december 2020 (dat was 2,7x op 30 september 2020). Dit is goed nieuws want een lagere hefboomratio (de ratio tussen de schuldenlast en de winst) in combinatie met dat Renewi meer en meer wordt erkend als een duurzaam bedrijf, kan de grotere investeerders als pensioenfondsen aantrekken waar Renewi naar op zoek is.  

Begin januari werd bekend dat Nederland het lidstaat van herkomst is geworden van Renewi. Volgens De Bont is dit echter geen opmaat naar een eventuele afsplitsing van de Britse activiteiten. “In het Verenigd Koninkrijk hebben we langjarige contracten lopen, waar heel Renewi als BV onder ligt, en niet alleen het Britse deel. Dus je kan het niet zo makkelijk afsplitsen.”

Corona

Het aantal medewerkers dat rechtstreeks is geraakt bij Renewi door corona blijft laag (circa 25-30 mensen van de 7.000 medewerkers) en beïnvloedt de operatie niet. Wel zijn er meer mensen die thuis moeten blijven door bijvoorbeeld quarantainemaatregelen, maar omdat het overig ziekteverzuim sterk gedaald is, ligt het algehele ziekteverzuim zo’n 1 procent lager dan vorig jaar, laat De Bont weten.