Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 19 maart 2021

Ten minste 2 miljard euro voor Nederlandse groene transitie

Vanuit Europese middelen gaat Nederland ten minste zo'n 2 miljard euro inzetten om de economie versneld te verduurzamen.


Demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Foto: Rijksoverheid

Om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden en tegelijkertijd de EU te gaan verduurzamen investeert de Europese Commissie, via het herstelinstrument NextGenerationEU, de komende jaren 750 miljard euro in de EU. Als een lidstaat van deze mogelijkheid gebruik wil maken, geldt als voorwaarde om ten minste 37 procent van de middelen in te zetten op de groene transitie. Nederland onderschrijft de ambitie van de Commissie om tot een versnelde verduurzaming van de economie te komen, waarmee ons land circa 2 miljard euro kan gaan inzetten op de groene transitie.

Dit laat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen weten in een brief aan de Eerste Kamer, waarin ze reageert op het briefadvies ‘Groen uit de crisis’ van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). In dit advies pleitte de Rli voor een groen herstel na de coronacrisis, waarinde economie, de werkgelegenheid en een duurzame leefomgeving hand in hand gaan. De raad constateerde dat het economisch herstelbeleid waar mogelijk moet helpen bij het verwezenlijken en versnellen van de duurzaamheidsdoelen waar Nederland zich al voor de coronacrisis aan heeft verbonden. Daarnaast presenteerde ze een beoordelingskader wat kan helpen bij het aanpassen van bestaand beleid of het ontwerpen van groen herstelbeleid voor de kortere termijn.

Dialoog

Volgens Van Nieuwenhuizen onderschrijft het kabinet dat we niet moeten herstellen wat in perspectief van de gewenste transities juist afgebouwd moet worden en dat soms beleid moet worden aangepast als bestaande doelen of de nieuwe werkelijkheid daar om vragen. De Rijksoverheid werkt samen met planbureaus en gemeenten, provincies en regio’s aan een perspectief voor hoe Nederland kan herstellen en vernieuwen naar aanleiding van de coronacrisis. Om tot de juiste prioriteiten te komen, is het kabinet sinds afgelopen februari tot en met medio 2021 in dialoog met onder meer burgers, bedrijven en wetenschappers.