Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 10 mei 2024

Ketenovereenkomst definitief op de schop

De VNG heeft Verpact laten weten de Ketenovereenkomst Verpakkingen niet met 5 jaar te willen verlengen per 1 januari 2025. Gemeenten zullen met het verpakkend bedrijfsleven tot nieuwe afspraken moeten komen.

Veel gemeenten hebben moeite met de afspraken in de Ketenovereenkomst Verpakkingen.
Foto: AfvalOnline

Het VNG-besluit komt niet bepaald uit de lucht vallen. Eind vorig jaar namen gemeenten op de algemene ledenvergadering van de vereniging een motie aan die het bestuur oproept om in samenwerking met de NVRD te komen tot nieuwe afspraken primair gericht op maximaal hergebruik/recycling van kunststof verpakkingsafval, duidelijkere afspraken over afkeur en vervuiling en transparantie rondom de totstandkoming van de kostenvergoedingen. Zaken die in de huidige ketenovereenkomst niet goed geregeld zijn volgens de gemeenten. Uit de motie volgde verder dat het VNG-bestuur een verlenging van de huidige (herziene) Ketenovereenkomst Verpakkingen óf eventuele nieuwe afspraken tijdig moet voorleggen in de (najaars) ALV in 2024.

In een brief die afgelopen week op de deurmatten van de gemeentehuizen plofte, schrijft VNG-directeur Leonard Geluk dat het bestuur afgelopen maand formeel heeft besloten de Ketenovereenkomst Verpakkingen niet te verlengen. Om uitvoering te kunnen geven aan genoemde motie moest VNG vóór 1 mei laten weten na 1 januari 2025 niet door te willen met de gewraakte overeenkomst met het bedrijfsleven. De overeenkomst zal daarmee – in zijn huidige vorm – eindigen per 31 december.

Het betekent dat de VNG, namens de gemeenten, en Verpact, namens het verpakkend bedrijfsleven, om tafel moeten om tot nieuwe afspraken te komen. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wijst een onafhankelijke procesbegeleider aan. VNG laat zich, ook weer in lijn met de motie, in de gesprekken bijstaan door de NVRD.

De VNG streeft ernaar de nieuwe afspraken voor te leggen aan leden tijdens een ALV in december van dit jaar, zodat deze per 1 januari 2025 kunnen ingaan. Als dit onverhoopt niet lukt, zal in overleg met IenW en Verpact een overgangsperiode moeten worden afgesproken.

Voor een uitgebreidere toelichting op het te doorlopen traject en de bepaling van de inzet van gemeenten, nodigt de VNG gemeenten uit voor drie bijeenkomsten die vereniging organiseert in Utrecht (24 mei), Eindhoven (30 mei) en Zwolle (11 juni).