Wanneer kunnen de materialen die worden teruggewonnen uit luierrecycling ook echt toegepast worden in nieuwe producten? Vlaanderen werkt aan wetgeving, met een beetje hulp van Nederland.
Onderzoeksinstituut Vito heeft in opdracht van de Ovam einde-afvalcriteria opgesteld voor materialen uit de recycling van luiers en incontinentiemateriaal. In de criteria worden eisen gesteld aan de input, het recyclingproces, de outputstromen (met name qua hygiëne) en de toepassingsmogelijkheden.
Zo moeten de gebruikte luiers en incontinentiemateriaal bijvoorbeeld
gescheiden zijn ingezameld en afkomstig zijn van huishoudens,
kinderdagverblijven, rusthuizen of woonzorgcentra - materiaal van
ziekenhuizen is niet toegestaan. Tijdens de verwerking moet de stroom
onder meer worden gesteriliseerd en niet worden gemengd met RWZI-slib.
Voor resten van geneesmiddelen en hormonen zijn vaste grenswaarden van
toepassing. De toepassingsmogelijkheden zijn niet gespecificeerd, behalve
om toepassing als brandstof uit te sluiten. Inzet als bodemverbeteraar is
wel toegestaan, mits voldaan wordt aan alle relevante milieu- en
productnormering en het teruggewonnen materiaal een
toegevoegde landbouwkundige waarde biedt.
Bij het opstellen werd uitgegaan van het RIVM-beleidskader uit Nederland en reeds bestaande Italiaanse einde-afvalcriteria, aangepast aan de specifieke medicijnenconsumptie in Vlaanderen. Ook werd rekening gehouden met bottlenecks in de Nederlandse en Italiaanse wetgeving. Ook waren Rijkswaterstaat en RIVM onderdeel van de klankbordgroep voor de studie.
Ovam benadrukt verder dat de einde-afvalcriteria bovenop bestaande wetgeving komen, zoals productnormering en Reach.
Vito zal nu het analytisch kader voor de einde-afvalcriteria verder uitwerken. Recyclers kunnen dat gebruiken om aan te tonen dat hun materiaalstromen aan de eisen voldoen. Later dit jaar vindt er een praktijktoets plaats bij twee recyclinginstallaties. Als die succesvol is, worden de einde-afvalcriteria omgezet in Vlaamse wetgeving via het Vlarema.
Wegwerpluiers maken in Vlaanderen tot wel 12 procent van het huishoudelijk restafval uit, gaf minister van Omgeving Zuhal Demir eerder dit jaar aan in een debat met het parlement. Daarom is dit een prioritaire stroom in het afvalbeleid. "Vandaag zijn er twee recyclagetechnologieën operationeel in Europa: in Italië en Nederland. Beide exploitanten van die installaties hebben interesse om ook in Vlaanderen te investeren", zei de minister.
Momenteel worden ook de mogelijkheden voor gescheiden inzameling van luiers verder onderzocht door Ovam. Naar verwachting is dat onderzoek tegen het einde van het jaar afgerond. Mocht er gekozen worden voor gescheiden inzameling, dan kan dat worden verankerd in het nieuw uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval. Dit plan zal als alles volgens de planning verloopt eind 2022 voorgelegd worden aan de Vlaamse regering voor goedkeuring.