Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 juli 2021

Van Veldhoven opent nieuwe recyclingfabriek RetourMatras

Met de opening van haar vierde matrasrecyclingfabriek heeft RetourMatras met haar partners genoeg recyclingcapaciteit om alle afgedankte matrassen in Nederland - jaarlijks 1,5 miljoen - te recyclen tot herbruikbare grondstoffen.

Gisteren (5 juli) opende demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat de nieuwe matrasrecyclingfabriek van RetourMatras in Ettenleur. De fabriek, die tot stand kwam door een hechte samenwerking met Ikea, Renewi en Ikano Industry, is alweer de vierde fabriek van het bedrijf in Nederland. In Alphen aan den Rijn, Lelystad en Zeeland (Noord-Brabant) recyclet RetourMatras al langer matrassen. Het verdient wat de staatssecretaris betreft een groot compliment: RetourMatras en haar partners laten volgens haar zien dat de circulaire economie werkt.

RetourMatras verwerkt naar eigen zeggen 90 procent van de onderdelen van oude matrassen tot nieuwe grondstoffen voor onder andere isolatiemateriaal. Een nieuwe technologie, die binnenkort wordt geïntroduceerd in de fabriek in Lelystad, biedt echter ook de mogelijkheid om het PU-schuim uit oude matrassen chemische te recyclen tot grondstof voor nieuw schuim in matrassen of andere schuimproducten, zoals banken en stoelen. Dankzij deze technologie kan RetourMatras jaarlijks het schuim van meer dan 200.000 afgedankte matrassen omzetten in polyol, een belangrijke bouwsteen voor nieuw schuim. Zo werkt het bedrijf samen met genoemde partners aan een volledig circulair matras.

Ikea, in Nederland veruit de grootste verkoper van matrassen, deed in 2019 een investering in RetourMatras, net als Renewi dat verantwoordelijk is voor de landelijke inzameling van de matrassen en transport naar de RetourMatras locaties. In 2020 sloot ook matrassenproducent Ikano Industry zich aan, dat al jaren werkt met gerecyclede materialen.

Staatssecretaris Van Veldhoven bij de opening van de vierde fabriek van RetourMatras.
Foto: Ikea