Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 juli 2021

Omrin wil Ecopark De Wierde verhogen

Het Friese afvalbedrijf Omrin wil Ecopark De Wierde in Heerenveen met 5 meter verhogen. Deze verhoging is met name bedoeld voor de stortplaats.

Omrin krijgt steeds meer aangesloten gemeenten, waardoor naar verwachting de hoeveelheid huishoudelijk afval gaat groeien van 230 kton naar 280 kton per jaar. Door deze toename gaat ook de hoeveelheid vergistbaar materiaal uit de scheiding van het huishoudelijk afval groeien, van 140 kton naar 171 kton per jaar. Het afvalbedrijf verwacht dat de totale hoeveelheid te vergisten afval van 218 kton per jaar toeneemt tot 281 kton per jaar. Hiervoor gaat het onder meer de Dano-trommel gebruiken, die onder meer organisch afval van het andere afval scheidt.

Met de ophoging van de stortplaats van 24 meter naar 29 meter wil Omrin vooral het oppervlak van het terrein voor andere capaciteiten kunnen benutten. De stortcapaciteit zal niet toenemen. Bij de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen is hiervoor het formele vergunningstraject in gang gezet.

Activiteiten verplaatsen

Naast de verhoging wil het afvalbedrijf het terrein aan de oostzijde uitbreiden. "Het gaat om een stuk eigen grond van 4 hectare, dat we in het verleden als grondbank gebruiken", legt Jelmar Helmhout van Omrin uit. "De grootte van het Ecopark blijft dus gelijk." Daar wordt ruimte gemaakt voor bestaande activiteiten die nu nog centraal op Ecopark De Wierde worden uitgevoerd, zoals de opslag van digestaat, RDF- en kunststofbalen en een opstelplaats voor lege containers.

Namens de provincie en de Friese gemeenten heeft de Friese uitvoeringsdienst milieu en omgeving Fumo inmiddels via een brief aangegeven dat Omrin voor deze wijzigingen geen milieueffectrapport hoeft op te stellen. De verwachting is dat omwonenden, natuur en milieu geen nadelige gevolgen zullen ondervinden van de verhoging en uitbreiding.

Over half jaar

Als eerste stap heeft Omrin een zogeheten aanmeldnotitie geschreven. De formele vergunningsaanvraag is de volgende stap. Dan kunnen omwonenden ook een zienswijze indienen of bezwaar maken. Omrin hoopt over een half jaar met de werkzaamheden, die in fases zullen plaatsvinden, aan de slag te kunnen gaan.