Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 augustus 2021

Duitse proeffabriek gaat afval van windturbines recyclen

Het Duitse bedrijf Global EnerTec gaat een proeffabriek bouwen om koolstofvezel versterkt kunststof te recyclen.

Van windturbines tot fietsen en rollators: koolstofvezel versterkt kunststof (CFK) is ultralicht, enorm sterk en stijf en wordt daarom op verschillende manieren gebruikt. Om CFK-afval te recyclen gaat Global EnerTec een proeffabriek in Guben - tegen de Poolse grens - bouwen, waarin ze een thermokatalytische ontgassingsinstallatie gaat gebruiken. Dit heeft het Duitse bedrijf samen met de wetenschappers van de Technische Universiteit in Cottbus-Senftenburg ontwikkeld.

Naast het inzamelen van CFK-afval moet het recyclingproces de verkoop van gerecyclede vezels voor hergebruik mogelijk maken. Het project wordt gefinancierd door het Federale Ministerie van Economische Zaken en Energie. Het is nog onduidelijk wanneer de proeffabriek in bedrijf gaat en hoeveel CFK hierin jaarlijks zal worden gerecycled.

CFK-recycling

De recycling van CFK is geen makkelijke business. Vorig jaar juni ging de Nederlandse recycler Demacq failliet. Het Vlissingse bedrijf recyclede thermohardend composiet en rotorbladen van windmolens tot nieuwe grondstof voor producten als oeverbeschoeiingen, tafels en vloertegels.