Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 februari 2022

Nederlander wil AEEA vooral makkelijk afdanken

Nederlanders willen best een steentje bijdragen aan de circulaire economie door hun oude apparaten in te leveren, maar alleen als dat ook eenvoudig kan.

81 procent van de Nederlanders is bereid om oude apparaten in te leveren. Maar dat mag niet te veel moeite kosten: grote apparaten moeten bij voorkeur worden opgehaald en kleine apparaten moeten op maximaal 20 minuten reisafstand ingeleverd kunnen worden. Dat blijkt uit een enquête van FFact onder duizend inwoners van Nederland. FFact voerde de enquête uit in opdracht van Stichting Open en de retailorganisaties INretail, Raad Nederlandse Detailhandel, Techniek Nederland en Thuiswinkel.org.

81 procent van de ondervraagden wil grote apparaten graag laten ophalen, zodat men niet hoeft te tillen of speciaal vervoer hoeft te regelen. Voor middelgrote en kleine apparaten is die noodzaak er een stuk minder (respectievelijk 39 procent en 18 procent). 

Ook de afstand tot een inleverpunt is belangrijk. 41 procent wil niet meer dan 10 minuten onderweg zijn om een klein apparaat in te leveren. Voor 46 procent is 20 minuten de maximale reistijd. Slechts 5 procent wil langer dan dat reizen om apparaten in te leveren. Voor (middel)grote apparaten is er iets meer reisbereidheid maar neemt ook het aandeel mensen voor wie brengen überhaupt geen optie is toe.

Verder zijn voor consumenten de milieustraat, de winkel en de kringloopwinkel de belangrijkste inleverpunten. Verkopen en weggeven scoort ook hoog, tenzij het gaat om apparaten waarbij hygiëne een rol speelt of het seizoensgebonden is.