Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 februari 2022

PreZero vervangt sorteerlijn bouw- en sloopafval

PreZero start in Groningen met de bouw van een nieuwe sorteerlijn voor bouw- en sloopafval. De huidige sorteerlijn wordt vervangen en de capaciteit uitgebreid.

De nieuwe installatie kan onder meer houtafval beter sorteren.

De nieuwe lijn in Groningen krijgt een jaarlijkse sorteercapaciteit van 160 kton bouw- en sloopafval (bsa). Het wordt een flinke modernisering ten opzichte van de huidige installatie: de nieuwe installatie krijgt optische infrarood scheiders, non-ferro scheiders en nieuwe zeeftechnieken. Daarnaast wordt de installatie ook ingericht op gerobotiseerde sortering en komen er extra sorteermogelijkheden van diverse houtkwaliteiten. Hierdoor wordt het volgens PreZero mogelijk om zo’n 10 procent meer hout te recyclen voor toepassingen in nieuwe producten zoals spaanplaat. De combinatie van een hogere capaciteit en moderne technieken moet leiden tot zowel méér gesorteerde materialen, als een hogere kwaliteit van gesorteerde stromen.

De bouw start in mei en de oplevering vindt naar verwachting in december plaats. Tijdens de bouw zal de huidige sorteerlijn buiten gebruik zijn, omdat de nieuwe installatie in de bestaande fabriekshal wordt gebouwd. 

Nieuwste normen

"Door deze investering kunnen we aan het einde van dit jaar één van de meest geavanceerde sorteerinstallaties voor bouw- en sloopafval in Nederland openen. Een installatie die voldoet aan de nieuwste normen voor de scheiding en recycling van bouw- en sloopmaterialen", vertelt Paul Valster, directeur Value Chain Bouw- en Sloopafval van PreZero. "Natuurlijk met als doel om zoveel mogelijk afvalstromen weer om te zetten naar grondstoffen voor nieuwe producten. Zoals bouwmaterialen, verhardingsmaterialen, spaanplaat en ijzerproducten. Ook onze eigen installatie GreenBlocks gaat gebruik maken van het gesorteerde hout: hier zetten we afvalhout om in 100 procent circulaire palletklossen."

Door de toepassing van nieuwe CO2-besparende sorteertechnieken wordt dit project ondersteund vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.