Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 03 maart 2022

In Kiev blijven vuilniswagens normaal rijden

In de belegerde stad Kiev blijft de inzameling van afval met enkele aanpassingen doorgaan. Wel wordt gevraagd om afval goed te sorteren en eerst het organisch afval af te voeren.

Wees verantwoordelijk! Sorteer afval correct! Oproep op Twitter in het Oekraïens om huishoudelijk afval goed aan te bieden.

Sinds de Russische vijandelijkheden in de Oekraïne begonnen en Kiev onder vuur kwam te liggen, werd de inzameling van afval bemoeilijkt. De avondklok en het luchtalarm dat onregelmatig afgaat vertragen de inzameling aanzienlijk. Het grootse probleem is nu echter chauffeurs. Veel chauffeurs van vuilniswagens verdedigen nu Kiev en andere steden in het Oekraïense leger en territoriale verdedigingseenheden. Daarom is er wel een tekort aan chauffeurs met de juiste papieren.

Het stadsbestuur van de belegerde stad Kiev maakte gisteren bekend dat zowel de inzameling als de verwerking van afval in de Oekraïense hoofdstad zoveel mogelijk blijft doorgaan. Wel zijn gedurende de staat van beleg het nutsbedrijf Kyivkomunservis en de geassocieerde bedrijven genoodzaakt de routes en dienstregelingen aan te passen.

Inwoners wordt gevraagd zo min mogelijk weg te gooien en allereerst keukenafval en sanitair afval aan te bieden. “Dit helpt de continuïteit van de verwijdering van afval te verhogen. Ook vergroot het de veiligheid van werknemers die elke dag hun werk onder steeds veranderende omstandigheden uitvoeren", zei vice-voorzitter van de Kiev City State Administration Petro Panteleev. Inzameling vindt plaats vóór de avondklok: van 7.00 tot 20.00 uur.

Ook in andere steden wordt de afvalinzameling verstoord. In Slavutych, aan de grens met Belarus wordt de inzameling gehinderd door gebrek aan brandstof. Het stadsbestuur roept op geef vuilnis bij de verzamelcontainers te plaatsen. Ook de zuidwestelijke stad Tsjernivtsi ondervindt brandstofproblemen. Daar is de inzamelfrequentie verminderd.