Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 mei 2022

Goed presterend Renewi pakt door met overname Paro

Tegelijk met de jaarcijfers over 2021 brengt Renewi naar buiten Paro over te willen nemen. De eerste grote overname sinds de oprichting van het bedrijf in 2017, moet tot aanzienlijke synergieën gaan leiden.

Otto de Bont, CEO van Renewi.
Foto: Igor Roelofsen

Renewi heeft vandaag (24 mei) een voorwaardelijke overeenstemming bereikt over de overname van 100 procent van het aandelenkapitaal van Paro van GMP Groep BV voor een ondernemingswaarde van 67 miljoen euro. De overname financiert Renewi uit de bestaande voorzieningen vanuit de Groep. Of het in Amsterdam gevestigde commerciële afval- en recyclingbedrijf definitief in handen valt van Renewi is nu alleen nog afhankelijk van goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en de instemming van ondernemingsraden. Aan Paro-eigenaar en -directeur Gerard Putman zal het niet liggen. Hij noemde Renewi in het officiële persbericht al "de perfecte overnemende partner".

Paro, dat ook handelt onder de merknamen Cirqu en Buro, exploiteert twee geavanceerde sorteerlijnen voor de verwerking van gemengd bouw- en sloopafval en grof huishoudelijk afval met een capaciteit van zo’n 300 kton. Het bedrijf beschikt bovendien over een nieuwe installatie voor het classificeren en wassen van mineralen met een capaciteit van ongeveer 500 kton waardoor het secundaire bouwmaterialen kan produceren. Aantrekkelijk aan Paro is volgens Renewi dat het bedrijf opereert vanuit een grote en goed vergunde verwerkingsfaciliteit gelegen in het havengebied van Amsterdam.

Grote toegevoegde waarde

Met een recyclingpercentage van ongeveer 78 procent zal Paro bijdragen aan de doelstelling van Renewi om in 2025 een recyclingpercentage van 75 procent voor de hele Groep te bereiken. Maar ook de financiële resultaten van Renewi kunnen een impuls krijgen met de overname van Paro. Het bedrijf rapporteerde vorig jaar een omzet van 43 miljoen euro, een ebitda van 9,9 miljoen euro, een bedrijfswinst van 7,4 miljoen en bruto activa van 34,4 miljoen euro. De overname zal naar verwachting dan ook vanaf het begin een positief effect hebben op de winst van Renewi en zal synergieën opleveren door rationalisatie van vestigingen, optimalisatie van routes en afvalstromen alsook andere operationele voordelen als onderdeel van de Commerciële divisie van de Groep. De overname past bovendien in de strategie van Renewi om het marktaandeel te vergroten, en in haar ambitie om het leidende waste-to-product bedrijf te zijn in de meest geavanceerde circulaire economieën van Europa. 

"We zijn verheugd om onze eerste grote overname aan te kondigen sinds de oprichting van Renewi in 2017”, zegt Otto de Bont, CEO van Renewi. “De transactie versterkt onze positie in de productie van secundaire materialen en is volledig in lijn met onze strategie om secundaire materialen van hogere kwaliteit te produceren. Naar verwachting zal de transactie aanzienlijke synergieën opleveren met onze bestaande activiteiten in Nederland."

Recordjaar

Voor Renewi was er echter meer goed nieuws vandaag. De Bont presenteerde de resultaten van het bedrijf voor het boekjaar dat op 31 maart 2022 werd afgesloten. Renewi leverde een recordprestatie. De omzet steeg met 10 procent tot 1,869 miljard euro, de ebit steeg met 83 procent tot 133,6 miljoen euro en de statutaire winst kwam uit op 75,4 miljoen euro. De nettokernschuld werd met ruim 40 miljoen euro teruggebracht tot 303 miljoen euro.

“Onze eindmarkten zijn blijven groeien, met klimaatgedreven wetgeving en bedrijfsstrategieën die meer recycling en vraag naar secundaire materialen van hoge kwaliteit ondersteunen, wat op zijn beurt een aanhoudende stijging van de recyclaatprijzen stimuleert”, stelt De Bont. “Onze Commerciële divisie, die meer dan 70 procent van de inkomsten van de Groep vertegenwoordigt, is er dan ook in geslaagd haar weg naar marges met dubbele cijfers te versnellen. Dit ondersteund door een strikte kostenbeheersing met gepaste prijsverhogingen die de bredere inflatiedruk weerspiegelen.”

“We hebben goede vooruitgang geboekt met onze belangrijkste strategische initiatieven en hebben meer dan 100 miljoen euro kapitaal geïnvesteerd in onze innovatieportefeuille”, vervolgt de CEO. “We blijven op koers om de volledige 60 miljoen euro ebit te realiseren die we voor het boekjaar 2026 hebben beoogd, verdeeld over onze drie initiatieven: onze innovatiepijplijn, het winstherstel bij Mineralz & Water en het Renewi 2.0 programma.”

Volgens De Bont is er “geen twijfel over mogelijk” dat de overgang naar circulaire economieën in de eindmarkten van het bedrijf de vraag naar recycling en secundaire materialen van hogere kwaliteit zal blijven doen toenemen, wat het bedrijfsmodel op korte en lange termijn blijft ondersteunen. De duurzaamheidsagenda die door de EU en nationale overheden wordt nagestreefd, zal Renewi in zijn ogen ook steeds meer kansen bieden om afval om te zetten in een breder scala aan hoogwaardige secundaire materialen. Toch een kleine ‘winstwaarschuwing’: de prijzen van grondstoffen zullen in het nieuwe boekjaar dalen. Reden voor paniek hoeft dat echter niet te zijn. Eerder uitgesproken verwachtingen voor 2023 denkt Renewi alsnog te kunnen overtreffen. En op de middellange termijn zullen de prijzen zich stabiliseren boven het niveau van vóór de coronacrisis, denken ze bij het afvalbedrijf. Dit als gevolg van de structurele groei van de circulaire economie.

Beleggers reageerden vanmorgen positief op de goed-nieuws-show van Renewi. Om 10.00 uur was de waarde van het aandeel met ongeveer 5 procent gestegen.