Categorie: Producten | Gepubliceerd: 13 juni 2022

Consultatie geopend over recyclingpercentage drankenkartons

Een nieuwe regeling moet het recyclingpercentage van drankenkartons opschroeven van ongeveer 31 procent nu naar 55 procent in 2030.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft op 9 juni een internetconsultatie geopend over de Regeling recyclingpercentage drankenkartons die zij nu aan het voorbereiden is. Met de regeling wordt een minimumrecyclingpercentage voor drankenkartons toegevoegd aan de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor verpakkingen. De regeling is onder meer bedoeld om de recycling van drankenkartons te bevorderen en de transparantie in de keten te verbeteren.

Naar verwachting zal de regeling leiden tot een stijging van het recyclingpercentage van drankenkartons van ongeveer 31 procent nu naar 40 procent in 2025 en 55 procent per 2030. De consultatie sluit op 7 juli.

Eind april verscheen er een rapport van Wageningen Food & Biobased Research, uitgevoerd in opdracht van IenW, waaruit bleek dat Nederlandse drankenkartons erg vervuild zijn en daarom niet geliefd bij verwerkers. Het gebrek aan een recyclingdoelstelling werkt het recyclingpercentage ook tegen. Afgelopen november liet toenmalig demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat) weten vanaf 2023 een recyclingdoelstelling voor drankenkartons in de regelgeving op te willen nemen.