Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 29 juni 2022

Green Collective breidt zich verder uit

Het samenwerkingsverband van Renewi en PreZero gaat deze zomer gezamenlijk bedrijfsafval inzamelen in vier nieuwe gemeenten. In het najaar volgen nog vier andere gemeenten.

Deze zomer breidt Green Collective zich uit naar de gemeenten Arnhem, Deventer, Leeuwarden en Maastricht.
Foto: Green Collective

Deze zomer gaat het om de gemeenten Arnhem, Deventer, Leeuwarden en Maastricht. Later in 2022 breidt het initiatief zich ook uit naar Eindhoven, Groningen, Alkmaar en Tilburg. Dit maken Renewi en PreZero vandaag (29 juni) bekend.

Green Collective werd vorig jaar aangekondigd door Suez en Renewi. Met één voertuig en via één route zamelen ze gezamenlijk bedrijfsafval in. Doordat er minder vervoeringsbewegingen nodig zijn, reduceren ze de CO2-uitstoot: 160 kilo per 100 kilometer die minder wordt gereden.

Wat nieuw is aan deze aankondiging, is dat Green Collective in Deventer en in dezelfde route ook in een deel van Apeldoorn niet alleen bedrijfsafval, maar ook papier en karton gezamenlijk in gaat zamelen. Dit is voor het eerst. Op den duur wil het ook de gezamenlijke inzameling van plastic verpakkingen, blik en drinkpakken van bedrijven mogelijk maken.

Minimaal 30 gemeenten

Met het initiatief willen beide bedrijven eind 2023 in minimaal dertig gemeenten zijn gestart met de inzameling van bedrijfsafval. In dit tempo lijkt dat te gaan lukken. In juni 2021 was Venlo de eerste gemeente waar het startsein werd gegeven voor het samenwerkingsverband, nadat Suez en Renewi eerdere ervaringen op hadden gedaan in Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam. Enkele maanden later begon de gezamenlijke inzameling in Rotterdam en eerder dit jaar passeerden ook Den Haag en Delft.