De nieuwe Wiltopia-beesten van Playmobil zijn voor een groot deel gemaakt van het regranulaat van Coolrec, waarmee het bedrijf haar gedroomde positie krijgt als top-leverancier van recyclaat.
Vanaf 8 juli is de productlijn Wiltopia van Playmobil te koop in de winkel. De 27 verschillende beestjes zijn voor ruim 80 procent gemaakt van r-ABS van Coolrec en biobased kunststoffen. Voor Coolrec een zeer belangrijke stap, omdat hiermee voor het eerst het regranulaat grootschalig wordt toegepast in de industrie. En nog wel de speelgoedindustrie. "Hiermee plaatsen we Coolrec in de Champions League van plasticrecyclers", vertelt een trotse Maurice Geelen, managing director bij Coolrec. Het kunststof is afkomstig uit koelkasten die ingezameld zijn via de Nederlandse, Belgische en Franse UPV-systemen als Stichting Open en Recupel en gedemonteerd en verwerkt in centra in Dordrecht en Wandre. In Waalwijk wordt het plastic – vooral ABS en PS – dat uit de koelkasten komt opgewerkt.
"Voor Playmobil is de zuiverheid van de flakes die wij produceren natuurlijk van het allergrootse belang. Het gaat dan om de mechanische- en chemische samenstelling en de kleur", legt Geelen uit. "Het ABS uit koelkasten is heel geschikt om tot r-ABS voor speelgoed te worden verwerkt. Plastic in koelkasten moet immers geschikt zijn om met voedsel in contact te staan. De chemische zuiverheid is daarom bij het ingangsmateriaal al hoog. Wat wij in de opwerking doen is eventuele verontreinigingen, zoals pur-schuim, er uit verwijderen. De kwaliteitscontrole is bovendien zeer streng, Iedere batch wordt chemisch geanalyseerd en moet voldoen aan de eisen die voor de toepassing zijn gesteld. Daardoor is de kwaliteit van ons r-ABS vrijwel identiek aan dat van virgin materiaal".
Maar dat is niet de enige reden waarom plastic uit koelkasten voor Playmobil zo interessant is. "Koelkasten zijn overwegend wit en het granulaat is dus ook wit en daarmee makkelijk te kleuren. De stabiliteit van de kleur is natuurlijk voor de speelgoedbeestjes essentieel."
De Wiltopia-productlijn is verpakt in gerecyclede materialen en heeft ook een educatief karakter. Via QR-codes brengt het speelgoed ook op een kindvriendelijke manier kennis over en maakt complexe verbanden uit het dagelijks leven en de wereld toegankelijk. In Duitsland heeft de introductie al plaatsgevonden. Nederland volgt eind deze maand en het is de bedoeling de productlijn over de hele wereld uit te rollen.
Enkele jaren geleden introduceerde Coolrec al Rockeees, speelgoed van polystereen uit koelkasten. Dat was een vingeroefening voor Coolrec. De lijn was ook bedoeld aan de grote producenten te bewijzen dat het recyclaat van Coolrec van een kwaliteit is die gelijk in aan virgin.