Categorie: Producten | Gepubliceerd: 18 juli 2022

Circulaire beker tijdens Vierdaagsefeesten

Dar, ARN, Morssinkhof Plastics en Omrin werken samen om de Vierdaagsefeesten in Nijmegen de schoonste en meest circulaire ooit te maken door gebruik van een circulaire beker, die single use is. Hoe zit dit?

Veegmachines van Dar vegen de straat tijdens Vierdaagsefeesten.
Foto: Dar

Bij aankoop van een eerste drankje betalen bezoekers in Nijmegen eenmalig vijftig cent extra als milieubijdrage. Als de single use beker waarin dit drankje wordt geschonken leeg is, wordt deze bewaard en bij bestelling van een nieuw drankje omgeruild voor een nieuwe single use beker. De bezoeker betaalt dan alleen nog de consumptieprijs van het drankje. De organisatoren vragen bezoekers uiteindelijk de laatste beker in te leveren. Hiervoor krijgen zij de milieubijdrage niet terug. Barmedewerkers nemen de ingeleverde bekers in en doen deze in een aparte zak. Die haalt Dar dagelijks op. Dar controleert de kwaliteit van de bekerzakken en zet deze vervolgens door naar Morssinkhof Plastics. Daar worden ze verwerkt tot regranulaat als voedselveilige grondstof voor nieuwe bekers die in 2023 zullen worden gebruikt. En daarmee komen de partners toch tot een circulaire beker, vinden ze. 

Bart de Bruin, directeur van Dar is verheugd met dit systeem: “De enorme afvalberg van plastic bekers op straat tijdens en na de Vierdaagsefeesten is ons al jaren een doorn in het oog. Dit past niet bij onze duurzaamheidsambities. We hebben de afgelopen jaren veel kleinschalige pilots gedaan om meer bekers in te zamelen. Nu gaan we werken met één duidelijk systeem voor de hele stad. Hiermee lopen we vooruit op aankomende wetgeving, die vanaf 2024 het gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt. Het is uniek in Nederland en een hele prestatie dat we met zo veel verschillende ondernemers op zo’n groots, open evenement allemaal hetzelfde systeem gebruiken!”

Nascheiden van restafval

Al het overige restafval wordt bij ARN overgeslagen en fossielvrij vervoerd naar Ecopark De Wierde van Omrin in Heerenveen. Daar wordt het nagescheiden, om er nog zoveel mogelijk grondstoffen uit te halen.

Het doel van de samenwerkende partners is om de Vierdaagsefeesten in 2025 helemaal circulair en schoon te krijgen.