Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 29 augustus 2022

Tekorten bemoeilijken diftar Waardlandengemeenten

Door tekorten aan zowel materialen als personeel, is het de vraag of diftar in de in Waardlanden deelnemende gemeenten volgens planning ingevoerd kan worden.

Vorig jaar besloten de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden vanaf 1 januari 2023 diftar in te voeren, onder de noemer 'recycletarief'. Nu meldt het college van B en W van de gemeente Gorinchem in een brief aan de gemeenteraad echter dat de geplande invoerdatum mogelijk niet gehaald wordt. Waardlanden en haar leveranciers hebben last van materiaal- en personeelstekorten. 

Voor de invoering van diftar is de aanpassing van bestaande ondergrondse containers nodig, en plaatsing van nieuwe containers. Ook komen er kaartlezers op de afvalbrengstations, nieuwe gft-verzamelcontainers voor hoogbouw en minicontainers voor huishoudens in het buitengebied. Maar om dat allemaal op tijd gereed te hebben moet dus wel voldoende materiaal en mankracht beschikbaar zijn. BN de Stem meldt dat er zelfs leveringsproblemen zijn met het papier om de informatiebrieven op te drukken. 

De gemeenten en Waardlanden hebben afgesproken dat het bedrijf deze zomer een analyse maakt van de problemen en de gevolgen inzichtelijk maakt. Na de zomer zal het bestuur dan oplossingsrichtingen voorgelegd krijgen, waarover ook de gemeenteraden zo snel mogelijk worden geïnformeerd.

Tekorten

De tekorten aan zowel materialen als personeel spelen in de hele samenleving, dus ook in de afvalsector. Zo gelden er inmiddels ook lange levertijden voor veel inzamelvoertuigen. Vorige week meldde de gemeente Katwijk al de invoering van diftar met een jaar uit te stellen door een tekort aan computerchips.  

Gerelateerde artikelen