Categorie: Producten | Gepubliceerd: 30 augustus 2022

Statiegeldregelingen kunnen recyclaattekort niet oplossen

De wijdverbreide invoering van statiegeldsystemen voor plasticflessen is niet voldoende om voor voldoende gerecycled pet voor plasticflessen te zorgen.

Mede door toezeggingen van merken als Coca-Cola, Nestlé en PepsiCo om te zorgen voor meer recyclaat in plastic petflesjes, is er in 2025 2.066 Mton meer gerecycled pet nodig. Dat betekent een stijging van 53 procent ten opzichte van de recyclaatproductie in 2018. Om deze hoeveelheid te behalen, is meer nodig dan enkel de wijdverbreide invoering van statiegeldsystemen voor petflessen. Dit komt naar voren in een onderzoek van de Universiteit van Zürich, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Direct.

De onderzoekers zien een oplossing in het inzamelen van andere plasticmaterialen, zoals trays, om ze te recyclen tot materialen van voedselkwaliteit. Daarom pleiten ze onder meer voor substantiële investeringen, voor een gericht en verstandig gebruik van petrecyclaat. Zo zijn er dringend verbeteringen nodig in sorteertechnologieën om petplastic terug te kunnen winnen uit gemengde afvalstromen. Daarnaast moeten recyclingprocessen voor deze gemengde stromen worden ontwikkeld, opgeschaald en goedgekeurd, waardoor het materiaal kan worden gebruikt voor voedselverpakkingen.

Ook zien ze het belang van een regelgevend kader, om vraag en aanbod van gerecycled pet in evenwicht te brengen. Zo is de harmonisatie van wettelijke vereisten voor de inhoud en kwaliteit van recyclaat in nieuwe producten van belang om het speelveld tussen lidstaten gelijk te maken en bedrijven in staat te stellen nieuwe technologische oplossingen voldoende op te kunnen schalen.