Categorie: Producten | Gepubliceerd: 13 september 2022

Brancheorganisatie vindt drankenkartons duurzaamste verpakking

Door hernieuwbare materialen uit duurzaam beheerde bossen te gebruiken en aan het eind van hun levensduur te recyclen, zijn drankenkartons één van de drankverpakkingen met de laagste CO2-voetafdruk.

Dit meldt Inge Eggermont, directeur van brancheorganisatie van drankenkartonproducenten Hedra. Volgens haar bestaan er veel misverstanden over drankenkartons, onder meer over hun recyclebaarheid. “Wij stellen dat beeld graag bij en vinden het belangrijk te laten zien hoe er in de keten wordt samengewerkt om drankenkartons – van grondstof tot recycling – nog duurzamer te maken.”

Hedra meldt dat drankenkartons voor gemiddeld 75 procent bestaan uit papier, 21 procent uit kunststof en 4 procent uit aluminium. Ruim 60 procent van de op de markt gebrachte drankenkartons wordt ingezameld, via bron- of nascheiding, voor recycling. In de recyclingfaciliteiten in Europa worden de papiervezels gescheiden van het kunststof- en aluminiumlaagje. De papierverwerkende industrie gebruikt de vezels voor de productie van dozen, kantoorbenodigdheden en hygiënepapier. Het plastic en de aluminium, ook wel PolyAl genoemd, wordt in zes fabrieken in Europa gerecycled. Een van die bedrijven is Recon Polymers in Roosendaal en naar verwachting neemt het aantal fabrieken op korte termijn toe. Van de mix worden onder meer pallets gemaakt.

Daarnaast haalt de brancheorganisatie een studie van Circular Analytics uit 2020 aan, waaruit blijkt dat drankenkartons gemiddeld tot de verpakkingen met de laagste CO2-uitstoot per liter behoren met de minste hoeveelheid plastic. In deze studie komt naar voren dat een drankenkarton zorgt voor een uitstoot van 83 gram CO2 per liter, terwijl een petfles 156 gram CO2 per liter uitstoot. Voor een herbruikbare glazen fles ligt dit op 100 gram CO2 per liter. Circulair Analytics voerde de studie uit in opdracht van de Europese brancheorganisatie van drankenkartonproducenten Ace.

Zeewater in drankenkarton

Begin deze maand stopte Albert Heijn weten de verkoop van ontzilt zeewater in een drankenkarton, vanwege de vele kritiek op het product. De kritiek kwam van Dirk Groot, beter bekend als Zwerfinator, die op Twitter liet weten dat de verpakking van de pakjes Noordzeewater te wensen overliet. Zo zat er geen statiegeld op en kosten het verpakken en vervoeren volgens hem een hoop energie en water. Daarnaast vond Groot verpakt water ‘sowieso vervuilend’ en ‘nooit duurzaam’.

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van Wageningen Universiteit en Research dat Nederlandse drankenkartons relatief het meest vervuild zijn en daardoor minder geliefd zijn bij verwerkers. Dit heeft als gevolg dat het recyclingpercentage relatief laag is.