Categorie: Producten | Gepubliceerd: 27 september 2022

'Denk aan klimaateffect bij invoeren streefcijfers recyclaat'

Het invoeren van streefcijfers voor recyclaat zou betekenen dat er meer gerecycled wordt. Een nieuw onderzoek toont het niveau van emissies die daarmee gepaard gaan en schetst bepaald geen rooskleurig beeld voor thermochemische recycling.

Als bij een eventuele invoering van streefcijfers voor recyclaat in plastic verpakkingen wordt ingezet op thermochemische recycling (pyrolyse), dan zou dat leiden broeikasgasemissies die negenmaal hoger zijn dan bij mechanische recycling. Dit is te lezen in een nieuw onderzoek dat het Duitse Öko-instituut heeft uitgevoerd in opdracht van Zero Waste Europe (ZWE) en de Rethink Plastic Alliance (RPA).

EU-verpakkingsrichtlijn

In het kader van de herziening van de EU-verpakkingsrichtlijn heeft de Europese Commissie (EC) onderzoeksbureau Eunomia de opdracht gegeven om de eventuele introductie van streefcijfers voor recyclaat in plastic verpakkingen tegen 2030 te overwegen. Eunomia heeft vervolgens de hoeveelheden plastic afval berekend die in verschillende scenario’s mechanisch of thermochemisch gerecycled moeten worden om dergelijke streefcijfers te bereiken. Het nieuwe onderzoek van ZWE en RPA is gebaseerd op de cijfers van Eunomia en berekent de broeikasgasemissies en het koolstofverlies als gevolg van streefcijfers voor recyclaat in het scenario dat Eunomia voorstelt. Daarnaast vergelijkt het deze cijfers met andere scenario's, waarin bijvoorbeeld sprake is van een verschuiving naar meer mechanische recycling of een vermindering van de totale hoeveelheid plasticverpakkingen.

Scenario's

Uit het onderzoek van ZWE en de RPA blijkt onder meer dat broeikasgasemissies door pyrolyse negen keer hoger zijn dan die vrijkomen bij mechanisch recyclen. In elk van de zeven scenario’s is meer dan 75 procent van de totale broeikasgasemissies het gevolg van chemische recycling. Ter vergelijking, als zoals in een van de voorgestelde scenario’s 30 procent van de productie door chemische recycling zou verschuiven naar productie door mechanische recycling, dan zou dat leiden tot 31 procent minder broeikasgasemissies. Bovendien gaat bij pyrolyse de helft van het koolstofmateriaal verloren, wat vervolgens met nieuw plastic moet worden vervangen.

Advies

Op basis van dit onderzoek raadt ZWE de Europese Commissie aan om wettelijke maatregelen te nemen om mechanische recycling voorrang te geven boven pyrolyse. Ook zou de EC er goed aan doen om het klimaateffect van verschillende recyclingtechnologieën in het achterhoofd te houden bij het vaststellen van streefcijfers voor recyclaat. Tot slot pleit de organisatie voor het stimuleren van maatregelen zoals ecodesign om mechanische recycling te vergemakkelijken.

Emissieniveaus in zeven verschillende scenario's.
Foto: Zero Waste Europe, Rethink Plastic Alliance, Öko-instituut