Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 25 oktober 2022

Haarlem en Zandvoort sluiten aan bij HVC

De gemeenten Haarlem en Zandvoort hebben een principebesluit genomen, om hun afvalverwerking in te besteden bij HVC.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Haarlem en Zandvoort zich oriënteerden op inbesteding bij HVC. Daarop hebben de twee gemeenten gezamenlijk een nader onderzoek uitgevoerd naar inbesteding bij HVC. Daaruit blijkt dat de verwerkingstarieven van HVC weliswaar hoger liggen dan die van AEB, maar dat HVC dit compenseert met goede scores op het gebied van duurzaamheid, innovatie en stabiliteit. De kosten zijn weliswaar hoger dan verwacht, maar het onderzoeksrapport beoordeelt het kostenverschil als nog steeds (relatief) klein in relatie tot de totale afvalbegroting.

Haarlem

Het college van B en W van Haarlem nam 20 september het principebesluit tot inbesteding van de verwerking van het huishoudelijk afval bij HVC.De aanschaf van de benodigde aandelen kost de gemeente Haarlem 10.000 euro, wat 6,23 procent stemrecht oplevert. Daarnaast moet Haarlem voor 36,8 miljoen euro garant staan voor schulden van HVC. 

Er waren in de gemeenteraad wel wat zorgen over de hogere kosten die de inbesteding oplevert: het gaat jaarlijks om zo'n 663.000 euro meer, wat de gemeente wil meenemen in de programmabegroting. Wethouder Robbert Berkhout begreep de zorgen, maar wees er ook op dat er niet één-op-één vergeleken kan worden met het oude AEB-contract en dat de vergelijking in het rapport is uitgevoerd met een lage inflatie. Er is dus een grote kans dat de tarieven van AEB uiteindelijk ook hoger uit zouden komen. Daarnaast staan er voor het college dus belangrijke punten op het gebied van duurzaamheid en zekerheid tegenover de hogere kosten.

Zandvoort

Ook in Zandvoort viel het principebesluit op 20 september. De gemeenteraad krijgt nog wel de kans wensen en bedenkingen in te brengen. De extra verwerkingskosten van 72.000 euro worden meegenomen in de programmabegroting. Daarnaast kosten de benodigde aandelen ongeveer 1.000 euro en moet Zandvoort garant staan voor 3,9 miljoen euro aan schulden. 

Einde contract AEB

De twee gemeenten laten hun afval nu nog verwerken door AEB, maar dat contract loopt aan het eind van dit jaar af. De huidige verwerkingscontracten met AEB zijn afgesloten op basis van het verlenen van een zogenoemd ‘alleenrecht’. Doordat AEB momenteel bezig is met een verkoopproces en daarbij geen nieuw afvalverwerkingscontract meegegeven kan worden, is simpelweg verlengen bij AEB geen optie meer.