Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 05 december 2022

Brabantse gemeenten onderzoeken nascheiding met Midwaste

Het lukt zeven Brabantse gemeenten niet om voldoende afval te verzamelen voor een eigen nascheidingsinstallatie. Samenwerking met Midwaste is nog wel een optie.

Een nascheidingsinstallatie in Eindhoven is definitief van tafel. Er is niet voldoende afval beschikbaar en de locatie blijkt ook niet de voorkeur van afvalbedrijven te hebben. Dat melden de colleges van B en W van Eindhoven en 's-Hertogenbosch aan hun gemeenteraden.

De gemeenten Eindhoven, Valkenswaard, Geldrop-Mierlo, Helmond, Meijerijstad, Oss en ’s-Hertogenbosch onderzoeken sinds 2020 de mogelijkheid van een nascheidingsinstallatie in Eindhoven. Op basis van een marktconsultatie in 2020 zagen ze daar kansen voor. 

Conclusie was wel dat er beduidend meer afval nodig is voor een rendabele installatie dan de zeven gemeenten zelf kunnen inleggen. Er is tussen de 150 en 200 kton afval nodig, terwijl de Brabantse initiatiefnemers samen circa 75 kton produceren. Pogingen om andere Brabantse en Limburgse gemeenten te interesseren in deelname, liepen echter op niets uit.

Tweede consultatie

In de lente van 2022 werd daarom een nieuwe marktconsultatie georganiseerd, om te toetsen of de gevraagde 150 kton realistisch is, en te kijken of marktpartijen zelf volumes kunnen inbrengen. Daarop reageerden slechts drie partijen, en de conclusies maakten een Brabantse installatie nog minder levensvatbaar. Bedrijven bleken de voorkeurslocatie van Eindhoven namelijk niks te vinden, zij kiezen liever zelf een locatie en dan bij voorkeur ook eentje in de buurt van een afvalenergiecentrale (AEC). Daarnaast houden marktpartijen vast aan het minimumvolume van 150 kton en neigen ze nu naar een contracttermijn van vijftien jaar, waar eerder tien jaar nog voldoende was. 

Alternatief met Midwaste

Na de tweede marktconsultatie besloten de gemeenten naar alternatieven te kijken en zijn ze een gesprek aangegaan met Midwaste, de coöperatieve vereniging van veertien publieke afvalbedrijven. Ook de gemeenten 's-Hertogenbosch, Oss en Cure afvalbeheer (de gemeenschappelijke regeling van Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard) zijn hier lid van. Het gesprek met Midwaste is gericht op aansluiting bij bestaande nascheidingsinstallaties en aanhaking met schaalvoordeel, via publiek-publieke samenwerking (middels quasi-inbesteding of een horizontale samenwerking). Verder blijkt HVC, dat al samenwerkt met Midwaste, concrete plannen te hebben om in 2025 een nascheidingsinstallatie in West-Brabant te bouwen. Ook blijken Midwaste-leden interesse te hebben in deelname aan het nascheidingsinitiatief, waardoor naar verwachting voldoende afval kan worden ingebracht.

De optie 'Publiek-publieke samenwerking via Midwaste wordt daarom nu verder uitgewerkt. De Brabantse gemeenten verwachten in het eerste kwartaal van 2023 daarmee klaar te zijn. In het derde kwartaal moet dan de besluitvorming in de individuele gemeenten volgen.