Categorie: Producten | Gepubliceerd: 08 december 2022

Belgische koffiecapsules voortaan bij het pmd

Belgische koffiedrinkers krijgen het per 2023 een stuk makkelijker. Alle koffiecapsules van zowel aluminium als plastic mogen dan in de blauwe pmd-zak.


Foto: Fost Plus

Tot nog toe ontbrak in België een uniform inzamel-, sorteer- en recyclingsysteem voor koffiecapsules. Capsules van bijvoorbeeld Nespresso moeten vooralsnog naar specifieke recyclingpunten worden gebracht, maar daar komt per 1 januari 2023 verandering in. Dit is het gevolg van een samenwerking tussen Fost Plus, dat in België verantwoordelijk is voor de gescheiden inzameling, sortering en recycling van verpakkingsafval, en capsuleproducenten Nespresso, Nestlé en JDE Peet’s. De drie producenten hebben de afgelopen jaren investeringen gedaan om de recycling van alle aluminium en plastic capsules op de Belgische markt te financieren.

Doel is om het recyclen van de capsules voor consumenten makkelijker te maken, en het recyclingpercentage ervan te verhogen. “Drankencapsules bevatten waardevolle materialen. Door ze samen met het PMD te sorteren, zorgen we voor een uniforme en toegankelijke recyclage-oplossing via de vijf sorteercentra die speciaal voor deze producten werden aangepast”, aldus Wim Geens, Managing Director van Fost Plus.

Overigens geldt de verandering niet alleen voor koffiecapsules. Ook alle andere drankencapsules mogen vanaf volgend jaar in de blauwe zak.

Nederland

In Nederland kunnen koffiecapsules worden meegegeven aan een bezorger van PostNL of DHL of worden ingeleverd bij een inzamelpunt. De capsules zijn uitgesloten van de Green Deal Koffiepads en Theezakjes, waarin onder meer branchevereniging Koffie & Thee Nederland, Vereniging Afvalbedrijven en Rijksoverheid werken om koffiepads en theezakjes bij het gft-afval te laten weggooien. De vereniging onderzoekt in samenwerking met haar leden actief naar oplossingen, op zowel nationaal als Europees niveau, voor het beter recyclebaar maken van de verschillende soorten koffiecapsules.