Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 januari 2023

EC: 'wegwerp-e-sigaretten vallen niet onder Sup-richtlijn'

Wegwerp-e-sigaretten vallen vooralsnog onder de Europese AEEA-richtlijn en niet onder de Sup-richtlijn. In 2027 komt daar mogelijk verandering in.

Dit zegt Eurocommissaris voor milieu Virginijus Sinkevičius namens de Europese Commissie (EC), in  antwoord op vragen van Frans Europarlementariër Aurélia Beigneux. Zij vroeg afgelopen november of de EC op de hoogte was van de vervuiling die wordt veroorzaakt door wegwerp-e-sigaretten (disposable e-cigarettes, DEC) die sinds 2020 op de Franse markt zijn verschenen. En zo ja, wat gaat de EC doen om deze milieuvervuiling tegen te gaan? In DEC zitten namelijk metalen zoals metaaloxiden, kobalt en koper die vervuilend zijn en waarbij ‘voorzichtige recycling’ geboden is, aldus Beigneux. Probleem is echter dat DEC vaak op zo’n manier worden weggegooid dat recycling onmogelijk is.

Richtlijnen

Volgens Sinkevičius vallen DEC onder de Europese AEEA-richtlijn, inclusief de verplichtingen voor inzameling en terugwinning. Deze richtlijn is gebaseerd op uitgebreide producentenverantwoordelijkheid waarbij producenten van DEC de inzameling en adequate verwerking van DEC-afval moeten financieren.  Het is de bedoeling dat gebruikers hun DEC-afval bij inzamelpunten bij verkooppunten voor AEEA kunnen inleveren. Wanneer de batterijenrichtlijn medio 2025 van kracht wordt, vallen DEC hier ook onder. Daarentegen vallen ze niet onder de Sup-richtlijn als ze, zoals meestal het geval is, een vloeistof bevatten in plaats van tabak. Wel zegt Sinkevičius dat de EC in 2027 nog eens gaat kijken naar de Sup-richtlijn, om te bepalen of de lijst van projecten waar deze voor geldt, moet worden uitgebreid.

Nederland

In Nederland zei voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis in 2019 ook al dat DEC binnen de reikwijdte van de Nederlandse regelgeving voor afgedankte elektrische en elektronische apparaten vallen, en dus beschouwd dienen te worden als e-afval. Ze moet daarom worden ingeleverd bij een inzamelpunt voor e-afval in winkels, doe-het-zelf-zaken of bijvoorbeeld tuincentra.

Schrale troost

De Duitse afvalsector, verenigd in de BDE, deed in september 2022 een oproep aan de Duitse regering voor een verbod op DEC. Dit, omdat de Duitse branchevereniging voor mkb’s in de e-sigarettenindustrie BfTG de totale verkoop van e-sigaretten en vloeistoffen in 2022 schatte op 575 miljoen euro, 40 procent meer dan in 2021. Volgens BDE-voorzitter Peter Kurth is een verbod nodig omdat de sigaretten bijna nooit recyclingcentra bereiken en ook nog eens een brandgevaar vormen als ze bij het restafval of in de papierbak belanden. Toen het kabinet van de Duitse deelstaat Beieren nog geen week geleden een besluit nam over een initiatief om DEC te verbieden, sprak de BDE dan ook haar vreugde uit. Volgens de branchevereniging was het een ‘belangrijk startschot voor een onmiskenbare maatregel’. De BDE zou ook graag zien dat de Duitse regering op EU-niveau gaat lobbyen voor een DEC-verbod, maar zo'n verbod lijkt er dus nog niet in te zitten.