Categorie: Producten | Gepubliceerd: 24 januari 2023

Sterkere focus op inzet recyclaat bij Fieldlab

Het Fieldlab Circular Packaging gaat dit jaar meer aandacht besteden aan de toepassing van gerecyclede kunststof in verpakkingen.

De stichting zonder winstoogmerk, opgezet vanuit een samenwerking tussen het verpakkend bedrijfsleven en recyclers, werkt ook in 2023 aan het volledig circulair maken van verpakkingen. Uit diverse projecten en samenwerkingen in 2022 zijn elf nieuwe projectonderwerpen voortgekomen om de verpakkingencyclus in Nederland te sluiten. Het zal komend jaar resulteren in een sterkere focus op de inzet en toepassing van recyclaat in verpakkingen. Concreet zal hiervoor binnen de partnergroepen van het Fieldlab meer worden samengewerkt tussen producenten van recyclaat en (merk)bedrijven die dit (willen) toepassen in hun verpakkingen, meldt de organisatie.

Voor 2023 staan verder vier partnerbijeenkomsten gepland met recyclingpartners HVC/KSI, PreZero, Veolia, Umincorp, Cedo Recycling en Hordijk. In deze bijeenkomsten worden belangrijke overkoepelende verpakkingsthema’s behandeld, zoals: de toekomst van gerecyclede- en bio-kunststoffen, de stappen naar food-grade gerecycled kunststof, uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), ketenefficiëntie van verpakkingen en de impact van de Europese regelgeving voor verpakkingen en verpakkingsafval. Vanuit deze sessies worden inhoudelijke (pre-concurrentiële maar ook bedrijfsspecifieke) themaprojecten opgestart met betrekking tot circulair verpakken.

Behalve technisch inhoudelijke diensten biedt het Fieldlab in 2023 ook tools om bedrijven een betere ‘governance & control’ omtrent duurzaam verpakken te geven. In een overzichtelijk dashboard worden verpakkings-KPI’s gelinkt aan duurzaamheidsambities van een bedrijf en de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Successen in 2022

Afgelopen jaar leverde het Fieldlab nog een belangrijke bijdrage aan een update van de Recyclecheck Vormvaste Kunststof Verpakkingen van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Hiervoor leverde het een analyserapport op over de detecteerbaarheid van vormvaste kunststof verpakkingen met full-body sleeves in het bestaande sorteerproces.

Een ander onderzoek dat het FieldLab in opdracht van het Afvalfonds Verpakkingen en samen met het NTCP en Polymer Science Park uitvoert, gaat over de effecten van diverse soorten lijmen en etiketten op de kwaliteit van het geproduceerde recyclaat. 

Gerelateerde artikelen