Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 07 februari 2023

Circular Awards voor Zeeman, PeelPioneers en Gelderland

Zeeman, PeelPioneers en de Provincie Gelderland laten zien wat de circulaire economie voor Nederland kan betekenen. Op de Nationale Conferentie Circulaire Economie ontvingen ze een Circular Award. Ook drie Circular Heroes kregen een pluim.

Lindy Hensen (PeelPioneers), Arnoud van Vliet (Zeeman) en Helga Witjes (Provincie Gelderland) met hun Circular Awards.
Foto: Anne Reitsma

Tijdens de conferentie won Zeeman de Circular Award in de categorie ‘Business Large’ voor een samenwerking met kringlooporganisatie Het Goed. In alle Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels kunnen consumenten hun oude kleding inleveren, welke vervolgens door Het Goed wordt gesorteerd op hergebruik of recyclen. Het deel van de kleding dat direct geschikt is voor hergebruik wordt vervolgens in zes Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels verkocht. De rest van de herbruikbare kleding verkoopt Het Goed zelf of aan andere partijen.

Juryvoorzitter Karen Maas, wetenschappelijk directeur Impact Centre Erasmus en bijzonder hoogleraar Accounting en duurzaamheid aan de Open Universiteit, prees Zeeman voor het ondernemen van stappen om het businessmodel om te buigen naar circulair, en dat in een uitdagende sector. “Wat ze ondernemen is zichtbaar en we durven het zelfs sexy te noemen”, stelde Maas. Philips en Bleckmann vielen net buiten de prijzen in de categorie voor grote bedrijven.

Zichtbare pioniers

Ook PeelPioneers, de winnaar in de categorie ‘Business Small’, werd door Maas geroemd om haar zichtbaarheid. Het bedrijf verwerkt sinaasappelschillen uit de persapparaten in supermarkten en horeca. Voor de natuurlijke ingrediënten uit de schillen vinden de pioniers toepassingen in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab constant hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald.  

“PeelPioneers hergebruikt sinaasappelen, een restproduct, op een hele mooie manier in zichtbare consumentenproducten als vleesvervangers en cosmetica. Mooi om te zien dat ze samenwerken met allerlei verschillende partijen: van Jumbo tot Renewi, van Seepje tot Lowlander Bier”, stelde de juryvoorzitter bij zowel de Large- als de Small-categorie. In deze laatste catergorie grepen Ecodorp Boekel en Juundoo net naast een award.

Circulair delven

De Circular Award Pubic ging naar de Provincie Gelderland dat een overbodig kantoorgebouw op een duurzame manier en zeer zorgvuldig uit elkaar liet halen. Dankzij deze methode, ook wel ‘circulair delven’ genoemd, krijgt maar liefst 92 procent van de materialen van het oude gebouw een tweede leven in nieuwbouw.

Juryvoorzitter Jacqueline Cramer, hoogleraar Duurzaam Innoveren bij Universiteit van Utrecht, noemde het een uitstekend voorbeeld van Re-use op de R-ladder. “De CO2-winst is groot, omdat beton een zeer vervuilend materiaal is. Daarnaast is het een schaalbaar project en een heel gezonde businesscase. Iedereen zou dit zo moeten doen”, aldus Cramer, met haar zo kenmerkende enthousiasme. Ze moest de twee andere finalisten WaardeRing en Gemeente Leeuwarden helaas teleurstellen.

Circular Heroes

Verder ontvingen Hilde Sijbring (Circular Finance Lab), Bert van Son (Mud Jeans) en Paul Terwisscha van Scheltinga (Volksbelang) de erkenning 'Circular Hero 2023' voor hun bijdrage aan de circulaire transitie. Sijbring kreeg de award voor het aanzwengelen van verandering in de financiële sector (meer oog voor circulaire ondernemingen), Van Son voor het ontwikkelen en op de markt brengen van een 100 procent circulaire spijkerbroek en Terwisscha voor zijn inspanningen voor circulair bouwen. Hij slaagde erin om woningcorporaties niet te laten slopen.

Het uitreiken van de Circular Awards en het lauweren van de Circular Heroes gebeurde op initiatief van het Versnellingshuis in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vakjury’s evalueerden dit jaar 102 inzendingen voor de Awards. Een jury van eerdere Circular Heroes koos direct drie nieuwe Circular Heroes.