Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 08 februari 2023

Grote belangstelling voor luier-UPV

De luier-UPV waar NVRD-leden op zaten te wachten, komt eraan. Maar wat zijn de belangrijkste punten?

Tijdens het commissiedebat Circulaire Economie in juli 2022 zegde staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) toe aan de slag te gaan met uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor luiers. Ook zou ze zich inzetten op Europese ecodesign-regels voor beter recyclebare luiers. Om tot een UPV te komen gaf IenW adviesbureaus Tauw en Rebel opdracht om hiervoor een adviesrapport met aanbevelingen op te stellen. Naar verwachting wordt dit onderzoek in mei gepubliceerd, meldt de NVRD.

Hoewel het rapport dus nog op zich laat wachten is de luier-UPV inmiddels officieel aangekondigd, in het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030 dat staatssecretaris Heijnen van IenW vorige week naar de Tweede Kamer stuurde. Deze UPV zal waarschijnlijk vanaf 2026 gelden.

Prioriteiten

Naar aanleiding van de aankondiging van het onderzoek van Tauw en Rebel hield de NVRD-expertgroep Luiers eind januari 2023 een bijeenkomst voor gemeenten en inzamelaars, om na te gaan wat zij vinden van een UPV voor luiers. Leden konden hier aangeven wat voor hen belangrijk is bij zo’n UPV. Punten die naar voren kwamen zijn onder andere ambitieuze recycledoelstellingen en de ontwikkeling van hoogwaardige technieken, het halen van meer grondstoffen uit luiers, het maken van langdurige afspraken over gescheiden inzameling, en het stimuleren van innovatie. De NVRD gaat nu met de uitkomsten van de bijeenkomst aan de slag om te komen tot een NVRD-standpunt over de UPV, dat voor de publicatie van het onderzoek van IenW afgerond moet zijn.

Dat NVRD-leden afgelopen januari belangstelling toonden in de luier-UPV, was wel te verwachten. In juli 2022 bleek uit een enquête dat de beperkte recyclingcapaciteit gemeenten momenteel nog weerhoudt van het gescheiden inzamelen van luiers en incontinentiematerialen. Leden gaven aan dat zij wachtten op UPV om de handschoen zelf op te pakken, omdat de kosten relatief hoog zijn. En enkele maanden later deed de NVRD nog een oproep voor meer informatie over de luier-UPV.