Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil een compleet beeld krijgen van de beschikbare technieken om het probleem rond lachgascilinders in de afvalketen te verkleinen, en om er uiteindelijk een proefproject mee uit te voeren.
Het gaat om beschikbare technieken om lachgascilinders in onder meer minicontainers en (ondergrondse) containers te detecteren en vervolgens te verwijderen. Dit verwijderen moet plaatsvinden tijdens de overslag of net voor de verbranding. Om hiervan een compleet beeld te krijgen, is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) een marktconsultatie gestart. Ze laat weten een grote waarde te hechten aan de mening van marktpartijen en wil hen vroegtijdig en actief betrekken, voordat ze met een aanbesteding van start gaat.
De marktconsultatie moet uiteindelijk leiden tot een aanbestedingsprocedure, om één of meerdere technieken te selecteren om een proefproject mee uit te voeren in een nog uit te kiezen gebied. Met de consultatie wil IenW ook nagaan of zo’n proefproject haalbaar is. Bedrijven kunnen tot 12.00 uur op donderdag 6 maart reageren. Ook bedrijven die niet zo’n techniek ontwikkelen maar wel met een andere ontwikkeling kunnen bijdragen om de lachgascilinderproblematiek te verkleinen, roept IenW op om te reageren.
Het ministerie wil toewerken naar een situatie waarbij verkeerd weggegooide gasflessen en drukhouders, zoals lachgascilinders, vroegtijdig kunnen worden gedetecteerd in de afvalketen en op een veilige manier kunnen worden verwijderd. Naar schatting belanden jaarlijks 92.000 niet-hervulbare drukhouders voor lachgas in het restafval en 375.000 cilinders in de openbare ruimte, geeft IenW aan. Deze drukhouders kunnen exploderen tijdens de inzameling, sortering en verwerking. Deze explosies kunnen zorgen voor onveilige situaties voor medewerkers in de afvalsector. Volgens deze sector hebben er in 2023 10.000 explosies plaatsgevonden bij verbrandingsinstallaties.
»
Detectie- en verwijderingstechnieken lachgascilinders in de
afvalketen