Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 19 mei 2023

Nieuwe doelen op komst voor meer recyclaatgebruik

Staatssecretaris Vivianne Heijnen gaat de Tweede Kamer eind volgend jaar informeren over nieuwe doelen, om te sturen op de inzet van onder meer secundaire grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking.


Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Foto: Valerie Kuypers | Rijksoverheid

De doelstelling om in 2030 50 procent minder abiotische grondstoffen te gebruiken, gaat staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vervangen door een set van overkoepelende doelen op nationaal niveau. Het huidige halveringsdoel is een richtinggevend doel dat concretisering en aanvulling nodig heeft om circulariteit over de hele productketen te stimuleren. Zo is het nodig om te sturen op de inzet van duurzame biogrondstoffen en secundaire grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking. Eind 2024 stuurt Heijnen informatie naar de Tweede Kamer over de nieuwe doelenset.

Dit laat ze weten in reactie op Kamervragen die betrekking hebben op ’50 procent minder grondstoffengebruik’, van Jesse Klaver (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA), Esther Ouwehand (PvdD), Farid Azarkan (Denk), Laurens Dassen (Volt) en Sylvana Simons (Bij1) In het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE), dat Heijnen begin februari heeft gepresenteerd, is aangekondigd dat de doelstelling om in 2030 50 procent minder abiotische grondstoffen te gebruiken wordt vervangen.

Reikwijdte

In afwachting van deze nieuwe doelen monitort het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de Integrale circulaire economie rapportage (Icer) de voortgang van de doelstelling om in 2030 50 procent minder primaire abiotische grondstoffen te gebruiken. Aangezien de reikwijdte niet geformuleerd is, rapporteert het PBL vanuit vier verschillende reikwijdtes: direct grondstoffengebruik voor de Nederlandse economie, grondstoffengebruik in de keten bestemd voor de Nederlandse economie, direct grondstoffengebruik voor consumptie in Nederland en grondstoffengebruik in de keten voor consumptie in Nederland.

Effecten NPCE-maatregelen

Daarnaast laat Heijnen weten eind dit jaar een beter onderbouwd beeld te kunnen geven van de effecten van de maatregelen in het Nationaal Programma Circulaire Economie, dat ze begin februari heeft gepresenteerd. Ook verwacht ze dan te kunnen aangeven waar dat Nederland brengt in de transitie naar een circulaire economie.