Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 06 juli 2023

EC wil toepassing gerecyclede bouwmaterialen stimuleren

Met een aanpassing van de 'einde afval'-status wil de Europese Commissie het toepassen van secundaire bouwmaterialen stimuleren. De Europese branchevereniging voor mkb-bouwbedrijven verzoekt met name voor meer duidelijkheid in wet- en regelgeving.

Een derde van de hoeveelheid afval in Europa bestaat uit bouw- en sloopafval, en naar verwachting blijft deze hoeveelheid groeien. De aanpassing van de 'einde afval'-status moet ervoor zorgen dat bouwbedrijven eenvoudiger secundaire bouwmaterialen tijdens bouwprojecten kunnen gaan gebruiken. Dit liet Philippe Moseley, beleidsmedewerker bij de Europese Commissie weten, tijdens de jaarlijkse conferentie van de Europese branchevereniging voor mkb-bouwbedrijven (EBC). Hoe deze verandering er exact uit komt te zien, werd niet duidelijk.

Dit is echter niet de enige aanpassing, die de Commissie in de EU-kaderrichtlijn Afvalstoffen wil doorvoeren. Ook wil ze zorgen voor recyclingdoelen per materiaalsoort. "Op het gebied van de recycling van bouw- en sloopafval doet Nederland het erg goed met een percentage van boven de 90 procent, maar dit geldt niet voor iedere EU-lidstaat”, gaf Moseley aan. “Door recyclingdoelstellingen per soort bouwmateriaal in te stellen, willen we EU-lidstaten aanmoedigen om alle materialen na de sloop zo veel mogelijk te recyclen."

Zorgen over bouwsector

Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, gaf aan zich zorgen te maken over de bouwsector in Europa. "Op het gebied van circulariteit en op het gebied van energie, op alle gebieden van de Green Deal. Van alle sectoren in de EU zorgt de bouwsector bijvoorbeeld voor de meeste CO2-uitstoot." Dit moet veranderen, vindt hij. Daarom komt de Europese Commissie op korte termijn met nieuwe Kaderrichtlijnen, die ervoor moeten zorgen dat de slechtste huizen verdwijnen. "Vanaf 2027 mogen publieke en bedrijfsgebouwen geen energielabel G meer hebben, en voor woningen geldt dit vanaf 2030. Vervolgens willen we iedere drie jaar de slechtste woningen verbieden, tot er enkel klimaatneutrale gebouwen zijn."

Dit zorgt voor een enorme bouwopgave, die de Commissie graag aan de Europese bouwsector overhandigt. Op voorwaarde dat de bouwsector voor innovaties zorgt, gaf Samsom zijn toehoorders mee. Zo’n innovatie kan bijvoorbeeld zijn door bouw- en sloopafval in te zetten als hernieuwbaar bouwmateriaal, zoals in het Life-project Waste2Build in het Franse Toulouse gebeurt. Dit project is in september 2021 van start gegaan en loopt tot 1 maart 2026.

Opschaling

In reactie op de oproep van Samsom gaf EBC-president Philip van Nieuwenhuizen aan dat het met name voor mkb-bedrijven moelijk is om innovaties op te schalen, omdat banken vaak niet bereid zijn om zo’n opschaling te financieren. “Terwijl de meeste innovatie toch echt van mkb-bedrijven komt. Daarnaast zijn diverse Europese wetten en regels tegenstrijdig, waardoor het moeilijk is om voor innovaties te kunnen zorgen.” EBC-secretarisgeneraal Fernando Sigchos Jiménez voegde daaraan toe: “Het zou fijn zijn als de Europese Unie zorgt voor duidelijkheid in wet- en regelgeving en hier voor langere tijd aan vast houdt. Dan krijgen mkb-bedrijven de tijd om aan deze wetten en regels te wennen.”