Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 25 juli 2023

Meeste statiegeldautomaten weer online na hack

Met een nieuw systeem heeft Tomra de meeste problemen bij statiegeldautomaten in Nederland weten te verhelpen. Door een cyberaanval waren de automaten tijdelijk offline.

De aanval werd ontdekt op 16 juli. Om de aanval te beheersen werden alle statiegeldautomaten van Tomra in Nederland offline gehaald. Dat betekende dat ze veelal nog wel verpakkingen konden innemen, maar dat de data daarvan niet meteen verwerkt werd - en de supermarkten dus ook niet meteen geld kregen voor de verpakkingen. 

Inmiddels is Tomra overgeschakeld op een nieuw cloud-based systeem. Daarmee is volgens Tomra 90 procent van de problemen verholpen. Nog slechts enkele automaten zouden stil liggen, maar dat zou ook binnen enkele dagen opgelost moeten zijn.

Hard werk

Tomra-CEO Tove Andersen reflecteert in een brief op de website op het incident. De aanval was volgens hem een stresstest voor het hele bedrijf. Dat het herstel nu is ingezet is volgens hem te danken aan het harde werk van de werknemers van Tomra, iets waar Andersen zijn waardering voor uitspreekt.

Van wie de cyberaanval afkomstig was, is niet duidelijk. Er is geen losgeld geëist. Het bedrijf belooft, mocht blijken dat er informatie is buitgemaakt, betrokkenen daarover te informeren.