Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 31 augustus 2023

Gestegen kosten doen recycling bierfust de das om

Door gestegen energie- en personeelskosten kan GroenCollect niet langer plastic bierfusten voor recycling inzamelen.

Foto: Bogdan Hoda | Dreamstime

Vanaf morgen (1 september) wordt de inzameling van de plastic fusten daarom gestaakt. Dat meldt GroenCollect op LinkedIn. GroenCollect houdt zich met name bezig met de inzameling van organisch afval bij bijvoorbeeld horecabedrijven, om hier biogas van te maken. In 2017 werd het bedrijfsonderdeel Plasticfust opgericht, dat plastic fusten van diverse merken inzamelde. "Het idee ontstond vanuit een directe klantbehoefte en is verder uitgebouwd met behulp van diverse brouwerijen en de producenten", vertelt eigenaar Philip Troost aan AfvalOnline.

Jaarlijks zamelde Plasticfust ruim 24.000 fusten in bij meer dan tachtig grote klanten, plus "allerhande kleinere klanten waar we diverse andere materialen kunnen halen." De inzameling piekte vooral in de zomer en rond kerst. Na de inzameling ontluchtte Plasticfust de fusten en werden ze gedemonteerd door mensen uit sociale werkgelegenheidsprojecten. Vervolgens werden de fusten geperst tot bundels van 200 kilo en klaargemaakt voor bulktransport naar de eindverwerker. 

Onhoudbaar

Door gestegen energie- en personeelskosten is het concept echter financieel onhoudbaar geworden. Troost: "De doorvoer van fusten over ons terrein is gestagneerd sinds juni en de fusten hopen zich zodanig op dat we geen ruimte meer hebben om te manoeuvreren. De gestegen kosten voor arbeid, energie en huur maken een perfecte storm waar we geen antwoord op kunnen formuleren. Personeel dat dit werk heel de dag wil uitvoeren is slecht te vinden, met name doordat het vies werk kan zijn en weinig uitdaging biedt." Er is nog gekeken of de gestegen kosten doorberekend konden worden, maar dan zouden de tarieven een factor 5 à 8 hoger uitvallen. Te hoog voor de grootste klantgroepen, aldus Troost. "Na afweging van de risico's en liquiditeit over de komende maanden is het besluit dus gevallen om geen plastic fusten meer te accepteren."

Toekomst 

Stijgende arbeidskosten, energiekosten en huren zitten meer circulaire concepten in de weg. Zou de overheid daarom moeten ingrijpen met bijvoorbeeld lagere belasting op arbeid of een lagere btw? Troost toont zich hierover pessimistisch. "De slachting onder de startende circulaire ondernemers is al bijna voltrokken, dus iedere regeling die nu nog bedacht wordt komt te laat." Toch heeft hij wel wat ideeën: "De strategie vanuit de overheid moet gericht zijn op het centraliseren van circulaire bedrijven die fysieke producten maken en deze maximaal faciliteren in het verkrijgen van leningen via reguliere kanalen. Tevens moet harder worden opgetreden tegen valse circulaire claims om te zorgen dat er een gelijk speelveld ontstaat."

Voor Plasticfust is het doek nog niet definitief gevallen. Er wordt onderzocht of een externe partij het concept kan overnemen. Troost: "Er zijn enkele partijen die het willen uitvoeren in de toekomst, maar we hebben nog geen concreet contact gehad over overname of een andere overdracht. We zouden dolgraag willen dat het opnieuw wordt opgestart." Ook op LinkedIn deelt GroenCollect deze oproep, met de toevoeging dat er een compleet netwerk aan klanten en afnemers klaar staat.