Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 15 september 2023

AEB geeft geld voor lege lachgascilinders

Om het hoge aantal ontploffingen in de afvalverbrandingsketels terug te brengen, heeft afvalbedrijf AEB diverse manieren gevonden om te voorkomen dat lachgascilinders in een verbrandingsoven terecht komen. Een van die manieren is het geven van geld.

Een lege lachgascilinder levert in Amsterdam 10 euro op. Foto: Jakob_F | pixabay

Per lege cilinder krijgen mensen sinds gisteren (donderdag 14 september) 10 euro. Met dit bedrag wil AEB stimuleren lachgascilinders in te leveren en niet bij het restafval te gooien. Mensen kunnen de lege cilinders inleveren bij het inleverpunt van AEB op de kruising van de Australiëhaven en de Aziëhaven in het Westpoortgebied. Het gaat enkel om lege lachgascilinders. AEB voert de ingezamelde cilinders af naar een verwerker die de cilinders geschikt maakt voor recycling.

Sinds begin dit jaar valt lachgas onder de Opiumwet. Hierdoor is het bezit verboden en is het statiegeldsysteem op de cilinders vervallen. Sindsdien in het aantal lachgascilinders in het rest- en zwerfafval enorm toegenomen. Als cilinders in een inzamelwagen of een afvalverbrandingsoven onder druk komen, dan kunnen ze tot ontploffing komen. Deze ontploffingen hebben niet alleen voor schade in de afvalverbrandingsoven gezorgd, met daarbij hoge kosten voor reparatie en stilstand, maar ook voor veiligheidsrisico’s voor het personeel.

Naast de inleverpremie doet AEB nog meer om te zorgen dat er geen lege lachgascilinders in de ovens terecht komen. Zo worden verschillende afvalstromen geïnspecteerd en met een magneet gecontroleerd op de aanwezigheid van lege cilinders. Daarnaast kunnen Amsterdammers hun lege cilinder ook inleveren op de afvalpunten in Amsterdam, al ontvangen ze daar geen geld per lege cilinder. Verder vinden er nog steeds gesprekken plaats met de Ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van Infrastructuur en Waterstaat en van Justitie en Veiligheid om te komen tot een blijvende oplossing voor het probleem.

Gevaarlijk afval

Sinds 1 september vallen lege lachgascilinders, net zoals andere gebruikte drukhouders, onder gevaarlijk afval en moeten ze naar de milieustraat. Uit een artikel in De Gelderlander van vorige week bleek dat dit nog lang niet bij iedereen bekend was. In dit artikel liet een wijkagent weten dat iedereen die lege lachgascilinders in bezit heeft, ook al is het om naar de milieustraat te brengen, door de politie kan worden aangehouden en een aantekening kan krijgen. Een woordvoerder van de politie ontkent dit: “Er komt geen aantekening als het gaat om lege lachgaspatronen en -cilinders. Als de lachgaspatronen leeg zijn, dan vallen ze onder gevaarlijk afval. Zijn ze niet leeg, dan is het drugs.”