Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 september 2023

Recycling papieren niet-verpakkingen keldert

De recycling van niet-verpakkingstoepassingen van papier en karton is in 2022 flink gedaald ten opzichte van een jaar eerder.


Foto: Steve Johnson | Unsplash

In 2022 bedroeg het recyclingpercentage van niet-verpakkingstoepassingen van papier en karton 83 procent. In 2021 was dit nog 89 procent, net als in 2020. Dat blijkt uit het jaarlijkse monitoringrapport van Papier Recycling Nederland (PRN). Niet-verpakkingen betreffen bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, boeken, folders, schriften, printerpapier en sanitair papier.

PRN noemt de daling opvallend, "omdat deze tendens niet door de papierketen wordt herkend en er ook niet één duidelijke aanwijsbare reden voor is aan te merken." De organisatie gaat de oorzaken verder onderzoeken. Het recyclingpercentage ligt overigens nog wel ruim boven de doelstelling van 75 procent, en boven het Europese recyclingpercentage van 70,5 procent.

Minder op de markt

In totaal werd in 2022 961 kton papier en karton (niet-verpakkingen) op de markt gebracht in Nederland. Dat is voor het twaalfde achtereenvolgende jaar een krimp en ten opzichte van 2021 een afname van ongeveer 1 procent. Deze relatief beperkte afname, die ook in 2021 te zien was, wijst volgens de PRN op een herstel van de markt voor niet-verpakkingen na een lastige coronaperiode. 

Het totale tonnage aan oud papier en karton dat ingezameld en gerecycled is, komt uit op 2.324 kiloton. Conform het aandeel van 34,37 procent niet-verpakkingen komt het totaal gerecyclede niet-verpakkingen uit op 799 kiloton.