Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 19 september 2023

Grootste plasticrecyclinginstallatie opent in november

In november opent Site Zero de deuren in Zweden. De installatie is volgens de exploitant de grootste plasticrecyclinginstallatie ter wereld.

Een artist impression van Site Zero.
Beeld: Swedish Plastic Recycling

Site Zero wordt gefinancierd door het Zweedse bedrijfsleven, verenigd in Swedish Plastic Recycling (Svensk Plaståtervinning). Deze organisatie kondigde de bouw van de nieuwe installatie in Motala twee jaar geleden aan en nu is die dus bijna gereed voor opening. 

In Motala staat nu al een geavanceerde recyclinginstallatie voor plasticafval, maar met Site Zero wordt de capaciteit flink verhoogd naar 200 kton per jaar. Er kunnen tot twaalf soorten plastic worden gesorteerd en gerecycled in de installatie, waaronder PP, HDPE, LDPE, verschillende soorten pet, EPS, PVC en polyolefinen. Het sorteren gebeurt door middel van camera's, lasertechnologie en Near Infrared-sensoren. De sorteersnelheid bedraagt duizend verpakkingen per seconde. Volgens Svensk Plaståtervinning kunnen hiermee praktisch alle plastic verpakkingen op de Zweedse markt worden gerecycled.

Nieuw tijdperk

"Site Zero overtreft alle verwachtingen, we gaan nu een nieuw tijdperk van plasticrecycling in", zegt Mattias Philipsson, CEO van Svensk Plaståtervinning. "Deze installatie zal de drijvende kracht zijn achter de transitie die wereldwijd nodig is om de klimaatimpact en de behoefte aan fossiele plastics significant te verminderen, en om plastic onderdeel te maken van een circulaire economie."

De totale investering bedraagt ongeveer een miljard Zweedse kronen (circa 84 miljoen euro). Daarvan is het grootste deel afkomstig van het bedrijfsleven, maar het Zweedse Milieubeschermingsagentschap (Naturvårdsverket) heeft ook 207 miljoen kronen (bijna 17,5 miljoen euro) in de installatie gestoken.