Categorie: Grondstoffen | Gepubliceerd: 05 oktober 2023

ACM positief over afspraken bedrijfsafvalinzamelaars

Inzamelaars van bedrijfsafval mogen samenwerken bij het stimuleren van afvalrecycling. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt naar aanleiding van vragen van de Vereniging Afvalbedrijven.

Met een beleidsregel geeft de ACM concurrerende bedrijven meer ruimte geven om duurzaamheidsafspraken te maken. Inzamelaars van bedrijfsafval zijn de eerste die daarvan profiteren.
Beeld: ACM

Een aantal concurrerende inzamelaars van bedrijfsafval wil samen afspreken dat nieuwe klanten die meer dan 240 liter bedrijfsafval kunnen aanleveren altijd een contract aangeboden krijgen voor minimaal twee gescheiden afvalstromen. Het gaat dan bijvoorbeeld om restafval en minimaal één andere afvalstroom zoals gft, organisch afval, folie en opk. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is na bestudering positief over het plan, blijkt uit een brief aan Clairfort Advocaten, het kantoor dat namens de Vereniging Afvalbedrijven om een beoordeling door de ACM vroeg. Het initiatief sluit volgens de ACM aan bij een wettelijke scheidingsplicht die geldt voor (vrijwel) alle ontdoeners van afval. Daarnaast biedt het bedrijven een extra stimulans om afval te scheiden en bewustzijn te versterken voor duurzaam afvalbeheer.

Verwaarloosbare mededingsbeperkingen

Omdat ontdoeners van bedrijfsafval nog niet altijd hun afval scheiden, terwijl de meeste dit wel verplicht zijn, hebben afvalinzamelaars zelf het initiatief genomen om voortaan contracten aan te bieden met minimaal twee gescheiden afvalstromen. De ACM treedt niet op tegen de afspraken die ontdoeners betreffen die wettelijk verplicht zijn om hun afval te scheiden. Dat is omdat het doel van de afspraken uitsluitend is om naleving van een wettelijke duurzaamheidsnorm te stimuleren die niet volledig uitgevoerd of gehandhaafd kan worden door de daartoe aangewezen instantie(s).

Niet alle bedrijfsmatige ontdoeners zijn wettelijk verplicht om afval te scheiden. De groep die niet wettelijk verplicht is om afval te scheiden is echter zodanig klein dat de mededingingsbeperkingen die mogelijk kleven aan het initiatief voor deze groep klanten een verwaarloosbare impact zouden hebben op de Nederlandse markt. De ACM doet daarom geen verder onderzoek hiernaar.

Beleidsregel

De ACM wil niet dat mededingingsregels bedrijven onnodig in de weg staan bij het maken van afspraken die bijdragen aan een duurzamere samenleving. De autoriteit heeft daarom de Beleidsregel Toezicht ACM op duurzaamheidsafspraken opgesteld die inzicht geeft in de toepassing en handhaving van de mededingingsregels op duurzaamheidsafspraken. De ACM heeft de beleidsregel voor het eerst toegepast op het initiatief van de bedrijfsafvalinzamelaars.

De beleidsregel vervangt de eerdere concept-leidraad van de ACM over duurzaamheidsafspraken tussen bedrijven en geeft bedrijven meer mogelijkheden om afspraken te maken. Bedrijven kunnen de ACM altijd vragen stellen over duurzaamheidsafspraken. In de beleidsregel staat hoe contact kan worden opgenomen met de mededingingsautoriteit.