Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 24 oktober 2023

D66: Circulaire doelen vastleggen in wet

Wat D66 betreft worden de circulaire doelen voor 2030 en voor 2050 verankerd in de wet. Op Europees niveau wil de partij een miljard euro vrijmaken om te investeren in fiscale voordelen voor bedrijven die klimaatneutraal en circulair produceren in Nederland.

Wat zou er de komende jaren in Nederland moeten gebeuren op het gebied van afval en de circulaire economie? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november heeft AfvalOnline die vraag voorgelegd aan politieke partijen. Vandaag het antwoord van D66.

“In een wereld waar grondstoffen schaarser worden en afval zich opstapelt, is het duidelijk dat ons huidige model van consumeren, produceren en weggooien onhoudbaar is. Dit model veroorzaakt niet alleen milieuproblemen, maar ook veiligheidsrisico’s en economische afhankelijkheid. Bijna de helft van onze CO2-uitstoot komt voort uit de productie van voedsel en goederen. D66 wil een verschuiving naar een circulaire benadering, waarin onder andere slim ontwerpen, delen, hergebruiken en recyclen centraal staan.

Deze overgang biedt niet alleen kansen om duurzamer te worden, maar ook om onze economie veiliger en veerkrachtiger te maken, nieuwe banen te creëren en strategische autonomie te versterken. We willen dat ondernemers – bijvoorbeeld in de afvalsector – deze kansen met beide handen kunnen aanpakken. Met het Nationaal Programma Circulaire Economie is een eerste stap gezet richting het concretiseren van onze doelen. Maar wat D66 betreft is meer nodig om de circulaire economie echt van de grond te krijgen:

Circulaire doelen in de wet

Om onze klimaatdoelen te halen maar ook simpelweg om een aarde met straks misschien wel 10 miljard bewoners te kunnen voorzien van een kwalitatief goed leven, is de omslag naar een circulaire economie cruciaal. Daarom leggen we de doelen voor 2030 (50 procent minder gebruik van primaire abiotosche grondstoffen) en 2050 (volledig circulair) vast in de wet. Daarnaast willen we samen met diverse sectoren aan de slag om van deze doelen werkelijkheid te maken.

Circulaire koplopers ondersteunen

Nog veel te vaak staan wet- en regelgeving in de weg van circulair handelen en produceren. Zo verhindert afvalwetgeving (einde-afvalstatus) bijvoorbeeld dat grondstoffen (in de vorm van afval) geïmporteerd of geëxporteerd worden of verwerkt worden tot nieuwe producten. Wet- en regelgeving op financieel gebied en specifiek op het gebied van afschrijven en risicoprofielen zorgt ervoor dat bedrijven in de circulaire economie veel meer moeite hebben met het krijgen van een lening of verzekering. Dat is niet de manier waarop we onze circulaire koplopers moeten ondersteunen. Wet- en regelgeving die is gemaakt voor de lineaire economie van produceren, consumeren en afdanken, moet wat D66 betreft plaats maken voor wet- en regelgeving die onze circulaire koplopers daadwerkelijk ondersteunt. 

Toekomstig verdienvermogen waarmaken

Op Europees niveau zetten we de nodige stappen op weg naar een circulaire economie, met voorstellen als Eco-design, right-to-repair en de verpakkingsverordening. D66 wil daarbovenop jaarlijks een miljard euro vrijmaken om te investeren in subsidies en fiscale voordelen voor bedrijven die klimaatneutraal en circulair produceren in Nederland. Zo zetten we met deze koplopers vol in op de ontwikkeling van een nieuwe industrie. Een industrie met zo min mogelijk fossiele grondstoffen en zo veel mogelijk recyclaat. Zo bouwen we aan het verdienvermogen van de toekomst.    

Veiligheid voor afvalsector voorop

De afvalsector is een snel veranderende sector waar steeds meer van wordt verwacht. Waar het afvalbrengstation vroeger een plek achteraf op een industrieterrein was, ontwikkelt de milieustraat zich nu als centrum in een nieuwe circulaire economie. Steeds vaker heeft de afvalsector helaas te maken met branden en explosies als gevolg van lachgascilinders en batterijen die bij het restafval belanden. Daarom wil D66 dat er een retourpremie wordt ingevoerd op de lachgascilinders en op batterijen. Alleen zo kunnen we een veilige werkomgeving garanderen voor onze afvalsector.”