Nadat de MRF aan de bel heeft getrokken over de nieuwe verplichting om verstuivende stoffen inpandig op te slaan, vraagt nu ook de Vereniging Afvalbedrijven om overleg met het ministerie over de draconische maatregel.
Aanleiding is het programma Argos van de VPRO dat afgelopen weekend in verschillende uitzendingen aandacht besteedde aan de regels voor stof-emissies van bedrijven. In de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari van dit jaar is ingegaan, is voor stof-emissies van bedrijven één overkoepelend beleid gemaakt. Gevolg is dat grootschalige opslag van stoffen die kunnen verwaaien in een gesloten ruimte moet plaatsvinden. Begin april stuurde de Metaal Recycling Federatie (MRF) een brief naar de staatssecretaris van IenW met het verzoek om overleg over dit artikel 4.1065 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Want het gevolg is dat ongeveer de helft van het ferroschroot in Nederland ineens overdekt bewerkt en opgeslagen moet worden. Dat is een tamelijk kostbare aangelegenheid. De MRF schat de kosten op 5 tot 8 miljard euro.
Argos onderzocht voor het programma Dorp onder stof de strekking van de wetgeving, en concludeerde dat veel meer afvalbedrijven hieronder vallen. Volgens het programma zouden verbrandingsassen ook afgedekt moeten worden om verstuiving te voorkomen. De Vereniging Afvalbedrijven (VA) is hierdoor verrast. Bodemassen van avi’s worden zowel binnen als buiten Nederland in de buitenlucht opgeslagen en verwerkt. “Er zijn geen verwerkers van bodemassen die dat in gesloten ruimten doen. Bodemas is dermate zwaar en vochtig dat verstuiving bijna niet plaatsvindt. Bij droogte of verwerking wordt door besproeiing met water verstuiving zoveel mogelijk voorkomen”, laat de VA weten.
Dat bodemassen volgens de nieuwe Omgevingswet in een gesloten ruimte moet worden opgeslagen, is volgens de VA een wijziging ten opzichte van eerdere besluiten. De belangenbehartiger gaat in overleg met IenW en andere sectoren. Want verwacht wordt dat naast afval- en recyclingbedrijven ook havens en de GWW-sector met het besluit te maken krijgen.
In het Argos-programma komt Cor Coenrady aan het woord als onafhankelijk gerechtelijk deskundige op het gebied van omgevingsrecht. Hij vindt het opmerkelijk dat de sector zich nu pas bewust wordt van de afdekking. “De nieuwe regels zijn al in 2018 voor het eerst aangekondigd. Deze regel is sindsdien niet gewijzigd.” Dat bedrijven er toch nog niet aan voldoen, komt volgens Coenrady omdat er nog niet op wordt gehandhaafd door de omgevingsdiensten. De koepel van omgevingsdiensten erkent in het programma dat het aantal bedrijven dat stuifgevoelige stoffen heeft, zo uitgebreid is dat de capaciteit ontbreekt om die allemaal daarop te controleren.
In de uitzendingen op radio en TV komt met name de stof-overlast voor inwoners van Sluiskil en de rol van bodemasverwerker Heros daarin aan bod. Heros laat in een reactie weten dat de in de video getoonde wolken op haar terrein waterdamp is die vrijkomt bij de overslag en bewerking van bodemassen. Waterdamp kan lijken op stof, maar is het niet. Echter, Heros ontkent niet dat er soms sprake van verstuiving van stof is. “Als er door onze bedrijfsvoering overlast ervaren wordt en wij kunnen daar iets aan doen dan doen we dat. Wij proberen verstuiving dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Dit onder andere door regelmatige besproeiing en vegen van het terrein. Echter, op dagen met veel droogte of in incidentele gevallen, is het mogelijk dat er toch verstuiving kan plaatsvinden. We nemen dan maatregelen zoals de inzet van sproeikanonnen en extra ronden op het terrein met waterwagens”, staat in de reactie van Heros. Het bedrijf weerspreekt de in de uitzending genoemde ‘honderden’ meldingen van stofoverlast. Heros weet welgeteld van één melding die via de Regionale Uitvoeringsdienst is binnengekomen.