Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 02 november 2023

CDA: veel creativiteit en innovatie nodig om CE-doelen te halen

Volgens het CDA is er veel creativiteit en innovatie nodig om een betere samenleving achter te laten voor de generaties na ons, en moeten een aantal perverse prikkels verdwijnen. Op Europees niveau steunt de partij een grondstoffenheffing en strengere productnormering.

Lijsttrekker van het CDA, Henri Bontenbal
Foto: Leonard Walpot

Wat zou er de komende jaren in Nederland moeten gebeuren op het gebied van afval en de circulaire economie? In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november heeft AfvalOnline die vraag voorgelegd aan politieke partijen. Vandaag het antwoord van het CDA.

“Voor het CDA is de transitie naar een circulaire economie een belangrijke uitdaging voor de komende decennia. Vanuit het kernbegrip rentmeesterschap wil het CDA ons land op een goede manier doorgeven aan volgende generaties. Wij staan daarom achter de doelen die we in Nederland hebben gesteld om in 2050 volledig circulair te zijn en in 2030 het gebruik van primaire grondstoffen te halveren. Om die doelen te halen en om een betere samenleving achter te laten zullen we veel creativiteit en innovatie nodig hebben. En die innovatie en creativiteit hebben we in Nederland. Daardoor levert de transitie naar een circulaire economie ons ook veel kansen op, zowel nationaal als in de regio.

We zijn in Nederland al één van de voorlopers op het gebied van circulariteit, bijvoorbeeld op het gebied van afvalrecycling, en dat willen we ook blijven. Want we weten dat een circulaire economie nodig is om als Nederlandse economie concurrerend te blijven en om de leveringszekerheid van grondstoffen veilig te stellen.

Perverse prikkels verdwijnen

Uiteindelijk wil het CDA dat we in Nederland toewerken naar een industrie en economie van de toekomst waarmee we onder meer groene brandstoffen, groen staal en circulaire kunststoffen produceren en waar van afval weer een grondstof wordt gemaakt met een nieuwe bestemming. Om dat te bereiken moeten eerst wel een aantal perverse prikkels verdwijnen, zoals het feit dat nieuw (virgin) plastic momenteel nog goedkoper is dan hergebruikt plastic. Met een combinatie van normeren en beprijzen kan de overheid daarvoor zorgen.

Het CDA wil daarom onder andere dat er een steeds hoger percentage hergebruikt plastic of bioplastic verplicht wordt gesteld in plaats van dat er virgin plastics worden gebruikt. Maar alleen normering zal niet genoeg zijn om bedrijven te helpen in deze transitie. Daarom zullen we onder andere de transitie naar een circulaire plasticketen ook moeten ondersteunen met subsidies, bijvoorbeeld vanuit het Klimaatfonds.

Europese grondstoffenheffing

Bij het opstellen van circulair beleid is het belangrijk dat we ons beseffen dat productieketens niet stoppen bij onze landsgrenzen. Daarom zal veel van de regelgeving op het gebied van circulaire economie ook op Europees niveau tot stand moeten komen. Concreet betekent dat voor het CDA onder andere steun voor een Europese grondstoffenheffing en strengere Europese productnormering. Door de verantwoordelijkheid voor een meer duurzame productie meer bij de producent te leggen kan volgens het CDA hergebruik en recycling van afval en grondstoffen nog meer worden versneld. Als deze strengere eisen aan duurzame productie en aan de kwaliteit van producten in Europees verband worden opgesteld, wordt er tegelijkertijd ook voor gezorgd dat er een gelijk speelveld is voor het bedrijfsleven.

Naast het bedrijfsleven en de overheid hebben ook consumenten een belangrijke rol in de transitie naar een circulaire economie. Zij moeten alleen wel in staat worden gesteld om die rol te pakken. Het CDA pleit daarom al langer voor het recht op reparatie van gewone producten zoals bijvoorbeeld een smartphone. Daarmee kan er een einde worden gemaakt aan de bewuste verkorting van de levensduur van producten en wordt er niet alleen op grondstoffen bespaard, maar voorkomen we ook onnodige kosten voor consumenten.”