Categorie: Producten | Gepubliceerd: 13 december 2023

Hogere inzamelvergoeding voor pmd

Het Platform Ketenoptimalisatie heeft de definitieve vergoedingen en uitvoeringsafspraken voor 2024 vastgesteld. Ook is besloten de huidige uitvoeringsafspraken voor glas, oud papier en karton en piepschuim met één jaar te verlengen.

Voor verschillende stromen verpakkingsafval hebben het Afvalfonds Verpakkingen en gemeenten weer nieuwe afspraken gemaakt voor 2024, of deze verlengd.
Foto: Kandlstock | Dreamstime.com

De NVRD meldt vandaag (13 december) dat het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) de inzamelvergoeding voor pmd opgehaald via een bronscheidingsmodel voor 2024 heeft verhoogd naar 261,07 euro per ton ingezameld materiaal. Voor nagescheiden materiaal geldt een inzamelvergoeding van 14,74 euro. Over 2023 keerde het Afvalfonds Verpakkingen hiervoor nog inzamelvergoedingen uit van respectievelijk 245 euro per ton en 14 euro per ton.

Afspraken andere stromen

De huidige uitvoerings- en vergoedingsafspraken voor specifiek oud papier en karton en glas uit het Uitvoerings- en monitoringprotocol (UMP) worden verlengd tot 31 december 2024. De indexering van de bijbehorende vergoedingen wordt berekend op een vergelijkbare wijze als bij het bronscheidingsmodel. Uitvoeringsorganisatie Nedvang publiceert in 2024 de hoogte van de vergoedingen op de factsheet vergoedingen. De huidige uitvoerings- en vergoedingsafspraken voor piepschuim uit het UMP worden ook tot 31 december 2024 verlengd. Dit wordt daarmee de enige fractie waarvoor het zogenoemde ketenregiemodel met bijbehorende vergoeding in 2024 blijft bestaan.

Verpakkingen in openbare prullenbakken

Het Afvalfonds betaalt gemeenten ook voor het aandeel verpakkingen in openbare prullenbakken. De vergoeding heeft betrekking op zowel het beheren en ledigen van prullenbakken als de verwerking van het verpakkingsafval. Hierover hebben het Afvalfonds en VNG in het PKO een tijdelijke afspraak gemaakt, op basis van een voorstel dat is uitgewerkt door deze partijen en de NVRD. Het Afvalfonds betaalt voor het jaar 2024 een vergoeding van 0,94 euro per inwoner. In WasteTool worden de betaalvoorstellen op kwartaalbasis voor gemeenten gepubliceerd op basis van het inwoneraantal per 1 januari 2023. In 2024 komt het PKO tot een definitieve overeenkomst voor de inzameling van verpakkingen uit de openbare prullenbakken vanaf 2025.

Gerelateerde artikelen