Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 14 december 2023

Adviescollege kraakt voorstel afgifteplicht AEEA

Het kabinetsvoorstel dat onjuiste verwerking van afgedankte elektronica tegen moet gaan, is te vaag, vindt het Adviescollege Toetsing Regeldruk. Het kabinet zou het op dit moment niet moeten indienen.

AEEA wordt nog veel te vaak op onjuiste wijze verwerkt.
Foto: AfvalOnline

Wat de oorzaken zijn van onjuiste verwerking van afgedankte elektronische en elektrische apparatuur (AEEA) blijft onduidelijk. Ook is niet duidelijk of de voorgestelde afgifteplicht een aanscherping is van bestaande regels. Daardoor blijft het gissen of en welk effect van het voorstel mag worden verwacht. Aanscherping van toezicht en handhaving bij de afgifte en verwerking van elektronica lijkt noodzakelijk, maar daarover zegt het voorstel dan niks. Dat schrijft het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een advies aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

ATR adviseert het kabinet te verduidelijken hoe de afgifteplicht bijdraagt aan het tegengaan van de onjuiste verwerking van AEEA. Ook doet het kabinet er goed aan om duidelijk te maken of toezicht en handhaving wordt aangescherpt en te zorgen voor voldoende capaciteit hiervoor. Daarmee kan overtreding van de regels over afgifte en verwerking van AEEA gericht worden tegengegaan.

Consultatie bedrijven

Het voorstel voor een afgifteplicht heeft gevolgen voor bedrijven die AEEA afgeven en voor bedrijven die afgedankte elektronica inzamelen en verwerken. Het voorstel maakt volgens ATR niet duidelijk of deze bedrijven in de voorfase van deze regeling zijn betrokken. Daardoor is ook niet duidelijk of er aandachtspunten over de werkbaarheid zijn en hoe de regeling deze oplost.

ATR adviseert de toelichting bij het voorstel op dit punt aan te vullen en te verduidelijken. Ook adviseert het college een mkb-toets uit te voeren bij het voorstel. Daarmee kan worden nagegaan of de maatregelen werkbaar zijn voor het mkb. Van begin oktober tot begin vorige maand liep er overigens een online consultatie naar het ontwerpbesluit over een afgifteplicht.

Grote milieuwinst

Stichting Open, in Nederland namens producenten verantwoordelijk voor de inzameling en verwerking van AEEA, hamerde afgelopen maand nog op een snelle invoering van de afgifteplicht voor AEEA. Volgens voorzitter Steven van Eijk wordt op dit moment nog zo’n 40 procent van het AEEA onverantwoord verwerkt of illegaal geëxporteerd. Dat zou neerkomen op zo’n 150 kton per jaar. Een strop voor het milieu. Een afgifteplicht zou volgens hem  de uitstoot van ongeveer 500 kton CO2-equivalenten per jaar voorkomen en ervoor zorgen dat 99 procent van het AEEA nuttig kan worden toegepast.

Van Eijk benadrukte wel net als ATR de noodzaak van handhaving. Een effectieve afgifteplicht vereist een sterke handhaving om haar volledige potentieel te bereiken, meent hij. Stichting Open roept de staatssecretaris dan ook op om voldoende capaciteit voor handhaving te garanderen.