Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 27 december 2023

IenW kritisch op 'voortgezet gebruik' bermmaaisel en blad

Als maaisel en blad worden verwerkt tot bokashi of lokaal geproduceerde compost moeten de ingangsmaterialen in principe gewoon als afval worden aangemerkt. Een omgevingsvergunning is dus vereist.  

Bladafval kan flink vervuild zijn met zwerfafval.
Foto: AfvalOnline

Maaisel en blad dienen te worden verwerkt conform de minimumstandaard uit sectorplan 8 van het Landelijk afvalbeheerplan (Lap3). Dat er bij pilots in het kader van het Kennisprogramma Circulair Terreinbeheer (KCT) voor wordt gekozen om bij de verwerking uit gaan van zogenoemd ‘voortgezet gebruik’ vindt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) in algemene zin niet passend. Dat blijkt uit een update van het ministerie over de voortgang van het KCT en een factsheet waarin het specifiek ingaat op de status van de ingangsstromen (berm)maaisel en blad.

Zwerfafvalprobleem

Uit eerste resultaten van het KCT blijkt dat de vervuiling met zwerfafval van de ingangsstroom een aandachtspunt is. Hieruit volgt dat het maaisel en blad afval is, omdat een niet-afvalstroom gemengd met zwerfafval voor afval door moet gaan. Omdat er sprake is van een afvalstof, is voor de verwerking een omgevingsvergunning vereist. Het bevoegd gezag moet de relevante minimumstandaard uit het Lap3 gebruiken.

Zorgen bij composteerders

Het standpunt zal met name traditionele composteerders geruststellen. De BVOR, hun branchevereniging, waarschuwde de overheid de afgelopen jaren meermaals dat er lokaal heel losjes wordt omgegaan met de ruimte die wet- en regelgeving biedt om groenstromen lokaal rechtstreeks toe te passen. Er zou in Nederland op grote schaal groenafval worden ingenomen en/of verwerkt zonder dat hiervoor een Omgevingsvergunning voor is. Ook onder het mom van ‘een pilot’.