Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 23 januari 2024

Pmd-scheiding blijft probleem in Middelburg

Ondanks verschillende maatregelen wordt nog steeds al het gescheiden pmd in de gemeente Middelburg afgekeurd wegens vervuiling. Op termijn gaat de inzameling daarom flink op de schop.

Op de langere termijn neemt Middelburg afscheid van ondergrondse containers voor pmd.
Foto: AfvalOnline

In 2023 zorgt de afkeuring van het pmd voor extra kosten van 400.000 euro. Middelburg loopt namelijk vergoedingen vanuit Nedvang voor de inzameling mis, en daarbovenop moet de gemeente betalen voor het verbranden van dit afval. Dat meldt het college van B en W van Middelburg in een brief aan de gemeenteraad.

De vervuiling van pmd mag maximaal 15 procent bedragen. Sinds eind 2022 controleert inzameldienst ZRD hier strenger op. Dat leidde al snel tot meer afkeuring, en in maart 2023 werden er nauwelijks nog vrachten goedgekeurd. Tien maanden later blijkt die situatie dus niet verbeterd. Vooral etensresten, gft, luiers, textiel en oud papier en karton worden structureel in de pmd-containers aangetroffen.

Obstakels

De gemeente probeerde in 2023 wel maatregelen te treffen om de vervuiling tegen te gaan, maar stuitte daarbij op verschillende obstakels. Zo was er een plan om de inhoud van ondergrondse containers waarin de kwaliteit van de pmd-scheiding wél goed was, apart af te voeren. Daarvoor zijn in september en oktober pmd-containers onderzocht op de mate van vervuiling. Na meerdere testvrachten met dezelfde containers moet de gemeente echter concluderen dat de kwaliteit per container erg wisselend is, en dit plan dus niet haalbaar is. 

Ook speelde de lage handhavingscapaciteit de gemeente parten. In mei en juni zijn steekproeven genomen in vrachten en is gezocht naar bewuste vervuilers, maar sindsdien is dat niet meer gelukt omdat prioriteit bij handhaving elders lag en de bezetting relatief laag is. De handhaving is vooral gericht op bijplaatsingen en dumping, niet op vervuiling van het pmd, omdat dit in de praktijk lastig uitvoerbaar is. In 2023 zijn in totaal vier containers onderzocht en vijf overtreders gevonden. 

Verder probeert de gemeente met communicatiecampagnes de pmd-scheiding te verbeteren. Zo wijst de gemeente jonge ouders en mensen met veel medisch afval op regelingen voor luierafval en medisch afval. Ook kijkt Middelburg nog samen met de leverancier van de Afvalwijzer of de website en app in andere talen aangeboden kunnen worden, om bijvoorbeeld internationale studenten beter te bereiken.

Maatregelen in 2024

Voor de visuele inspectie van het pmd moet het aangeboden worden in doorzichtige zakken. Dat gebeurt echter niet altijd, onder meer omdat ze niet altijd verkrijgbaar zijn bij supermarkten. De gemeente zal daarom half januari 2024 en medio 2024 doorzichtige pmd-zakken naar alle huishoudens sturen. Daarbij zit ook een folder over de pmd-scheiding. Daarnaast wordt er een flyer met informatie over afvalscheiding in meerdere talen verspreid bij specifieke doelgroepen, die volgens de gemeente lastiger te bereiken zijn met de reguliere communicatiemiddelen.

Op de langere termijn wil de gemeente overstappen op huis-aan-huisinzameling met pmd-minicontainers in plaats van inzameling met ondergrondse containers. Uit een inventarisatie van verschillende inzamelmethoden en inzamelstrategieën zou dat de beste methode blijken voor Middelburg. Door de service op grondstoffen te verhogen, zou er een extra prikkel voor afvalscheiding moeten ontstaan. Daarnaast is een minicontainer beter te controleren dan een ondergrondse verzamelcontainer. Hoe het pmd ingezameld gaat worden in de binnenstad, bij hoogbouw en laagbouw zonder tuin gaat de gemeente nog onderzoeken. Hiervoor lijken alleen de opties inzameling met zakken of het vasthouden aan (ondergrondse-)verzamelcontainers over te blijven.