Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 januari 2024

Ioniqa gaat nieuwe recyclingtechnologie versneld opschalen

Een investering uit het 'Circular Plastic Fund' helpt pet-recycler Ioniqa Technologies om haar nieuwe pet-recyclingtechnologie versneld uit te rollen en op te schalen.

Geld uit het Circular Plastic Fund moet Ioniqa helpen versneld op te schalen.
Foto: Jakob_F | pixabay

De technologie van het Ioniqa kan laagwaardig postconsumer petplasticafval recyclen tot een, naar eigen zeggen, recyclaat met de kwaliteit van primaire grondstof. Dankzij de mogelijkheid om gekleurd plastic te verwerken biedt deze technologie een oplossing voor de verwerking van pet-afval dat momenteel niet-recyclebaar is, om bijvoorbeeld voor gerecycled materiaal voor hoogwaardige voedselcontacttoepassingen te zorgen.

Ioniqa heeft deze nieuwe technologie gedemonstreerd in een industriële productiefaciliteit in Nederland en brengt deze op de markt met haar strategische partner Koch Technology Solutions. Gisteren (23 januari) maakte het petrecyclingbedrijf bekend een investering uit het ‘Circular Plastic Fund’ van Infinity Recycling te ontvangen om deze petrecyclingtechnologie versneld uit te rollen en op te schalen. Hoe hoog het investeringsbedrag is, is niet bekend gemaakt.

Tonnis Hooghoudt, oprichter en CEO van Ioniqa: “Het ontwikkelen van een nieuwe technologie is een kwestie van geduld, toewijding en financiering. Met deze investering kunnen we de horizon van Ioniqa verder uitbreiden, met oog op de succesvolle lancering van industriële licenties voor nieuwe klantenfabrieken wereldwijd. Bovendien stelt de investering Ioniqa in staat om de soorten te verwerken grondstoffen uit te breiden door polyestervezels aan onze scope toe te voegen.”

Jeroen Kelder van Infinity Recycling: “De wereld heeft dringend behoefte aan circulaire oplossingen voor de plasticverpakkings- en kledingmarkt en Ioniqa heeft een oplossing ontwikkeld die laagwaardig pet- en polyesterafval kan omzetten in materialen die geschikt zijn voor hoogwaardige voedsel- en kledingtoepassingen.” Infinity Recycling heeft het Circular Plastic Funds opgericht om bedrijven te ondersteunen, die nieuwe processen voor plasticrecycling ontwikkelen. Afgelopen jaar ontving dit fonds nog 50 miljoen euro vanuit het Europees financieringsfonds en in 2022 investeerde Invest-NL hier 15 miljoen euro in.