Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 30 januari 2024

Kamer pikt noodkreten recyclingketen op

Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga wil weten wat het kabinet voor mogelijkheden ziet om sorteerders en recyclers van plastic uit de problemen te helpen.

De noodkreten vanuit de recyclingketen hebben inmiddels ook de Tweede Kamer bereikt.
Foto: AfvalOnline

Naar aanleiding van een item van EenVandaag wil Bamenga (D66) weten welke stappen demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat al heeft gezet en nog wil gaan zetten om gerecyclede materialen aantrekkelijker te maken dan virgin materialen. In een serie Kamervragen vraagt hij onder andere of een extra heffing op virgin plastic kan bijdragen aan een eerlijk speelveld voor gerecycled plastic.

Bij EenVandaag legde Ton van der Giessen, commissaris bij het onlangs failliet verklaarde Umincorp, uit dat er door goedkoop virgin platic veel te weinig vraag is naar gerecycled plastic, waardoor de prijzen dalen. Tegelijk maken hogere lonen en stijgende energie- en verzekeringskosten recyclen duurder.

De Vereniging Afvalbedrijven geeft aan dat meer recyclingbedrijven in de problemen zitten en naar verwachting failliet gaan. De sorteer- en recyclingketen kan geen jaren wachten tot er marktverbetering optreedt. Geheel tegen de circulaire ambities van de overheid in kan de huidige situatie er toe leiden dat er meer recyclebaar afval naar vuilstort of afvalverbranding gaat.

Naar oplossingen

Bamenga oppert dat de staatssecretaris in kaart kan brengen bij welke herbruikbare grondstoffen recyclingbedrijven worden verdrongen op prijs door virgin materiaal. Verder vraagt hij of ze in Europa kan pleiten voor een van 2025 tot 2050 oplopend percentage verplicht recyclaat in plastic. In geval Brussel hier geen gehoor aan geeft hoop het Kamerlid dat de staatssecretaris wil overwegen of ze nationaal een verplicht en oplopende percentage recyclaat voor plastic wil invoeren vanaf 2025. Nu geldt er pas zo’n doel van 2027.

Wat het D66-Kamerlid betreft kan de staatssecretaris verder aan de slag met het in kaart brengen van Europese en nationale regels die de toepassing van recyclaat in de weg zitten (bijvoorbeeld regels voor voedselveiligheid), moet ze eens kritisch kijken naar duurzaamheidsclaims van plasticproducenten buiten de EU (wordt er virgin plastic aangeboden als recyclaat) en moet ze uitspreken dat Nederland ‘onder geen beding mag bijdragen aan het exporteren en storten/verbranden van recyclebaar plastic naar/in landen buiten de EU.

Schaap al verdronken

Dat de penibele situatie van recyclers nu pas serieus aan bod komt in de Tweede Kamer is toch wel opmerkelijk. Eind vorig jaar waarschuwde Veolia Polymer’s Gerrit Klein Nagelvoort, nestor van de plasticrecycling in Nederland, in Vakblad Afval! al dat recyclers dírect hulp verdienen. In een interview met het blad stelde hij dat de situatie in de kunststofrecycling in de 35 jaar dat hij actief is, niet eerder zo slecht heeft meegemaakt. “Verplichtingen om recyclaat in nieuwe producten toe te passen, gaan voor een aantal recyclers te laat komen”, vreesde hij toen al. Inmiddels is met Umincorp ‘het eerste schaap’ al verdronken. Of de overheid dan binnenkort de put dempt? Het zal moeten blijken.