Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 30 januari 2024

Arnhem start met burgerberaad over afval

150 inwoners van Arnhem gaan het gemeentebestuur helpen om oplossingen te vinden om de hoeveelheid afval in de stad te verminderen.

Arnhemers gaan dit voorjaar met elkaar om tafel om tot oplossingen voor minder afval te komen.
Foto: Andrei Rahalski | Dreamstime

Arnhem is gestart met het uitnodigen van Arnhemmers voor een burgerberaad over afval. Voor dit beraad zijn 150 inwoners van Arnhem, gekozen via een loting, uitgenodigd om deel te nemen. Het is de eerste keer dat Arnhem gebruik maakt van een burgerberaad. 

Het burgerberaad is een nieuwe manier om de stemmen van Arnhemmers direct te betrekken bij het maken van beleid, vooral over thema's die iedereen in de stad aangaan, zoals dus afval. Tijdens een aantal bijeenkomsten gaan de deelnemers van het burgerberaad met elkaar in gesprek. Gespreksleiders zorgen ervoor dat iedereen aan het woord kan komen. Ook kan het burgerberaad experts uitnodigen.

Het burgerberaad gaat in eerste instantie dus specifiek op zoek naar manieren om afval te verminderen. Om een open en vrije discussie zonder externe druk te garanderen, gebeurt dat trouwens achter gesloten deuren, laat de gemeente weten.

Nieuw afvalbeleid

Arnhem streeft naar een aanzienlijke reductie van afval per inwoner tegen 2025 en wil in 2050 volledig circulair zijn. De bevindingen en aanbevelingen van het burgerberaad over nieuw afvalbeleid zullen getoetst worden op praktische, juridische en financiële haalbaarheid voordat ze aan de gemeenteraad worden voorgedragen. De gemeente verwacht dat de bijeenkomsten in maart tot en met juni plaatsvinden en er uiteindelijk eind juni een advies volgt voor het college van B en W. 

Het is niet voor het eerst dat Arnhem inwoners nadrukkelijk betrekt bij het afvalbeleid. In 2021 hield de gemeente al eens een referendum over het gedifferentieerd tarief (diftar) voor restafval. De stad stapte toen af van dit concept, waarbij inwoners een tarief betalen voor het aanbieden van restafval.