Categorie: Producten | Gepubliceerd: 09 februari 2024

Fost Plus blijft verantwoordelijk voor beheer verpakkingen

De komende vijf jaar gaat Fost Plus, als verantwoordelijke organisatie voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België, zich vooral richten op nieuwe manieren van inzamelen en actieplannen rond duurzame verpakkingen. Ook gaat de organisatie bezighouden met zwerfafval.

Met De Nieuwe Blauwe Zak biedt Fost Plus  Belgen de mogelijkheid om verpakkingsafval gescheiden in te zamelen.
Foto: Fost Plus

De Interregionale Verpakkingscommissie heeft de benodigde erkenning aan Fost Plus verleend, zodat de organisatie ook de komende vijf jaar verantwoordelijk blijft voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Dankzij deze erkenning gaat Fost Plus haar dertigste jaar in als verantwoordelijke organisatie.

In de periode 2024-2028 gaat Fost Plus zich verder inzetten op het versterken en uitbreiden van de gescheiden inzameling. Ze wil het voor de burger zo eenvoudig mogelijk maken om altijd en overal goed te kunnen sorteren. Als doelstelling heeft ze geformuleerd dat in de erkenningsperiode de gescheiden inzameling bij bedrijven en bij andere locaties buitenshuis met 25 procent moet zijn gestegen. Daarnaast gaat de Belgische organisatie actieplannen en een beleidsvisie ontwikkelen om in nauwe samenwerking met de bedrijven verpakkingen te verminderen, waar mogelijk te vervangen door herbruikbare alternatieven en verder in te zetten op beter recyclebare verpakkingen.

Actieplannen

Het doel van de actieplannen is om het aandeel eenmalige verpakkingen op de markt met 5 procent te verminderen en om het aandeel herbruikbare verpakkingen op de markt met 5 procent te vergroten in de nieuwe erkenningsperiode. Daarnaast wil Fost Plus het ontwerp van eenvoudig recyclebare verpakkingen en het gebruik van gerecycled materiaal in verpakkingen stimuleren. De plannen omvatten onder meer een benchmark per sector over preventiemaatregelen, verpakkingsdiagnoses bij bedrijven en het organiseren van opschaalbare proefprojecten, die operationele oplossingen voor herbruikbare verpakkingen op het terrein testen.

Zwerfafval

Daarnaast verwijst de erkenning naar de nieuwe rol van Fost Plus in het opnemen van de zwerfafvalverantwoordelijkheid voor haar leden. In dat kader gaat de organisatie naar verwachting contracten sluiten tussen het bedrijfsleven en de vele lokale besturen om gezamenlijk de strijd tegen zwerfafval op te drijven. Daarvoor is het nieuwe Interregionale Samenwerkingsakkoord in de maak. De komende maanden werkt de organisatie verder aan de concretisering van de wijze waarop zij op het terrein van de uitbreiding van de producentenverantwoordelijkheid rond zwerfafval wil realiseren.